Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Enerji Şirketi TAQA’nın enerji üretimi için Afşin-Elbistan bölgesinde yeni santraller kuracağını belirterek, “TAQA’nın bu bölgede yapacağı çalışmalar, Enerji Bakanlığı ile yaptığı protokolün çerçevesi belli. Çalışan arkadaşlarımızın bir mağduriyeti söz konusu olmayacak. Zaten buna müsaade etmeyiz” dedi.
          
  Maden-İş Sendikası (Maden-İş) Elbistan Şubesi’ni ziyaret eden Akçul, burada Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve şube yönetimi tarafından karşılandı.
          
  “Elbistan’a gelişimizin nedeni buradaki sorunları dinlemek ve ona göre bir yol haritası oluşturmak. Şubemizin ve işçi arkadaşlarımızın sorunlarını yerinde dinlemek, fırsat bulduğumuz kadarı ile işçi arkadaşlarımızla bir araya gelmek amacıyla buradayız” diyen Akçul, hükümetle süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin resmi 2 aylık süresinin dolduğunu ifade ederek, masadan en iyi sonucu alarak kalkacaklarına inandığını söyledi.
          
  Akçul, “Toplu iş sözleşmemiz, masadaki işçi ve işveren tarafının resmi süresi 2 ay idi ve o 2 ayı doldurduk. Geçen maddeler var, kalan maddeler var. Bundan sonrası arabulucu aşamasıdır. Bunun yanında Türk-İş’in çerçeve maddeleri aktif olarak tartışılmaktadır. O süreç devam ediyor. Koordinasyon kurulu oluşturuldu, o kurulda bizde varız. Bundan sonra ertelenen maddeler üst düzeyde görüşülecek. Çalışma Bakanlığı nezdinde devam edecek. İyi bir sonuç almayı bekliyoruz. İnşallah Allah bizi arkadaşlarımıza mahcup etmeyecektir” dedi.
           
Maden işçilerinin yıpranma payı:
           
Madenciliğin ağır iş kolu olduğunu dile getiren Akçul, maden işçilerinin yıpranma payı alarak, erken emekliliklerine imkân sağlayacak bir çalışma yaptıklarını söyledi.
           
Akçul, şöyle konuştu:
           
“Maden işçilerinin yıpranma payı ile ilgili olarak, tüm partilerin grup başkanvekillerine, yöre milletvekillerine bir çalışma hazırladık. Maden kolunun ağır iş kolu olmasından dolayı bir yıpranma süresi, erken emekliliği sağlayıcı bir çalışma yaptık. Görüşlerimizi Çalış Bakanlığı’na, Enerji Bakanlığı’na bildirdik. Onunda takipçisiyiz ve ayrıca Türk-İş’i de bu işin içine soktuk. Uzun bir süreç alacağını tahmin ediyoruz.”
 
İşçi arkadaşlarımız hak kaybına uğramayacak:
           
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Afşin-Elbistan bölgesi enerji yatırımı anlaşmasının ardından, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal enerji şirketi olan TAQA’nın bölgede 12 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağını anlatan Akçul, “TAQA’nın bölgeye girmesinin ardından, çalışan işçilerin durumu belirsizliğini koruyor. Çalışanlar durumları ile ilgili sıkıntılılar, bu konuda neler söyleyeceksiniz?” sorusuna, şu cevabı verdi:
           
“TAQA’nın bu bölgede yapacağı çalışmalar, Enerji Bakanlığı ile yaptığı protokolün çerçevesi belli. Çalışan arkadaşlarımızın bir mağduriyeti söz konusu olmayacak. Zaten buna müsaade etmeyiz. Bunlar yeni bir faaliyet alanı içerisinde olacaklar ve kendi santrallerini yapıp burada enerji üretecekler. Firma EÜAŞ ile ortaklık kuracak. Çalışanların bir hak kaybı söz konusu değil. İyi tarafı 12 milyar dolar gibi yüksek bir yatırım olması. Bölgemize bir çivi çakandan Allah razı olsun. Sonuçta burada bir yatırım yapılacak, yatırım burada kalacak ve bölge insanının refah seviyesine katkı sağlayacak. Burada çalışan arkadaşlarımızın bir huzursuzluk yaşamamaları lazım.”
 
A santrali ile AEL’nin Erg firmasına devri:
          
 
Maden-İş Genel Başkanı Akçul, gazetecilerin, “A santrali ve AEL kömür işletmesinin Erg firmasına devri konusunda yeni gelişmeler var mı?” şeklindeki sorusuna ise, “Erg firmasının açmış olduğu bir dava var ve kazandı. Hukuki bir yaptırımı var. Aradan uzun yıllar geçti, bakanlık ne diyecek? ‘Gel sözleşmeyi güncelleyelim’ diyecek. Erg firması geriye dönük tazminat talep ediyor. Bakanlığın çağrısına cevap vermeyen Erg, aslında gerçek manada burayı almak istemiyor. Onlar burada bir fırsat yakaladılar ve bir tazminat peşindeler. Amaçları bu, ben Erg firmasını burada ciddi bulmuyorum” dedi.
 
Yeni maden sahalarının özel sektöre açılması:
           
Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, kömür sahalarının rörovans karşılığında özel sektöre açılmasını ise şöyle değerlendirdi:
          
  “Yeni sahaların, bizim örgütlülük sahamız dışındaki sahaların arzı bizi rahatlatır. Mevcut sahalarda biz çalışırız, yeni sahalarda ise özel sektörün önü açılır. Kamuda elimizde bulunan sahalarda biz bu halimizle devam edelim istiyorum. Siteler kurulur örnek daireler gösterilir. Kamu örnektir, madenciliğin okuludur. Diğer yandan taşeron işçilerin sorunları ile ilgili bir çalışma olduğunu biliyoruz. Bu çalışanları rahatlatma konusu var. İhale sürelerinin daha da uzatılması konusu var. Ancak biz madenlerde taşeronculuğa kökten karşıyız. Madencilik ağır iş koludur ve devlet eliyle yapılmasından yanayız.”
         
Akçul ve beraberindekiler daha sonra Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’ne geçerek, burada bir dizi ziyaretlerde bulundular.
Editör: Haber Merkezi