Kocatepe, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (KMESOB) tarafından tarihi Taş Han'da düzenlenen "Şed Kuşatma Töreni"nde yaptığı konuşmada, ahiliğin güzel ahlakın, doğruluğun, azmin ve inancın bir araya gelerek yaşatılan bir gelenek olduğunu dile getirdi.
Esnafın önemine değinen Kocatepe, şunları kaydetti:
"Elektrik kesilir fabrikayı çalıştıramayabiliriz veya bir başka sebeple tezgahımız işlemeyebilir ama çekicimiz ve örsümüz varsa eğer biz 7 düvele karşı koyabiliriz. Bunu geçtiğimiz yüzyılın başlarında bütün dünyaya ispatladık. Dolayısıyla ekonomimizin, kültürümüzün ve varlığımızın temel direği esnaflarımızdır. Biz onlara uzun ömürler diliyoruz. Her birini alın terinin, göz nurunun timsali olarak gördüğümüzü ifade ediyoruz."
Terör konusundaki görüşlerini dile getiren Kocatepe, terörün hiç bir zaman amacına ulaşamayacağını kaydetti.
"Acılarımız var ama elbette toprağı vatan yapan kandır" diyen Kocatepe, bedel ödenmesi gerekiyorsa herkesin bu bedeli ödeye hazır olduğunu belirterek,
"Bayrağı indirmeye, ezanı dindirmeye kimsenin gücü yetmez. Bu durumu, bunun için uğraşanlarda biliyorlar ama amaç zaten ortalığı karıştırmak ve hızla gelişen ülkemizi zayıf düşürmek. Fakat onlar amacına ulaşamayacaklar ve bu vatanı bölemeyecekler" ifadelerini kullandı.
KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu ise ülkenin büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu belirterek, esnafın ölümsüz bir ışık kaynağı olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.
Ahilik sisteminin işyeri, sanat ve ahlakın öğretildiği bir okul olduğuna işaret eden Kuybu sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada emeğin karşılığı çalışana alın teri kurumadan ödenir. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmaktadır. Ahiliğin küreselleşen dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak, günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen eğitim, ekonomi, sağlık ve sosyal hayat gibi konularda ahilik teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu sağlam bir gerçektir."
Konuşmaların ardından, meslekte zirveye çıkan ustalara "şed" kuşatıldı, plaket verildi. Tören, tiyatro gösterimi ile son buldu.
Editör: Haber Merkezi