Afşin kent konseyi tarihi araştırmalar bölüm başkanı araştırmacı yazar Mustafa Köş yaptığı açıklamada Kadim Kent Afşin’de bulunan tarihi eserlerin bakımsızlık ve İlgisizlik yüzünden tarihi eserlerin katledildiğini söyledi.

Araştırmacı yazar Mustafa Köş yaptığı açıklamada bu gidişle Afşin’de bulunan başta Afşin Hurman Kalesi- Afşin Kuruhan ve Sevin köyü dikmen tepesinde bulunan Roma dönemine ait tarihi rasathanenin define avcıları tarafından tahrip edildiğine dikkat çekerek Afşin’imizde daha önce Kerevin yolu üzerinde bulunan düne kadar sapa sağlam ayakta duran Süt Pişiren kalesinin define avcıları tarafından tahrip edildiğini  ve taşlarının da çalındığına dikkat çekerek Afşin’de bulunan tarihi eserlere sahip çıkılması için il Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yardım istedi.
Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ yaptığı açıklamada Kültür varlıkları envanterinde kayıtlı bulunan Afşin İlçesinde bulunan tarihi Kuruhan ile Afşin Hurman Kalesine sahip çıkılmasını istedi.
 Tarihçi yazar Mustafa KÖŞ , İlçemiz Afşin’de bulunan Kuruhan Halep – Kayseri eski yolu üzerinde yapılan hanlardan birinin izlerini taşımaktadır. Hanın yanında yeraltında kemerlere bağlı büyük bir su deposu görünümünde bir mekan vardır. Bizans mimarisi olduğu tahmin edilmekte olup, su deposu yıkılmak üzere, hanın kalıntıları kaybolmak üzeredir. Afşin – Dağlıca yolu ( Naldöken yolu ) üzerindedir. İlçeye 25 km. mesafede, yolu kısmen asfalttır. Tarihi Kuruhanın kemerlerinde bulunan kurşun Levhalarla Roma –Bizans mimarisinin izlerini taşıyan taşlarının define avcıları tarafından kırıldığını ve ayrıca taşlarının bazı kişiler tarafından çalındığını söyledi.
 
 Araştırmacı yazar Mustafa KÖŞ , İlçemiz Afşin tarihi eserleriyle çok zengin bir şehirdir. Eğer İl Kültür ve Turizm müdürlüğümüz sahip çıkmazsa Afşin’imizde bulunan tarihi Kuruhan ile Afşin Hurman kalesine sahip çıkılmasını sayın büyüklerimizden arz ediyorum dedi. KÖŞ , Yıkılma tehlikesi yaşayan Afşin Hurman Kalesi’nde oluşan çatlaklar ve duvarlarından çalınan taşlar ile ayrıca define avcılarının tahribatı sonucu kalenin duvarları yıkılmak üzeridir. Yine İlçemiz Afşin’de bulunan Kuruhan’da aynı hurman kalesi gibi define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Ben bir Araştırmacı Yazar olarak Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze sesleniyorum. Türkiye’de birçok İl ve İlçede bulunan tarihi kaleler ve Hanlar, Hamamlar restore edilirken Hurman kalesi ve Afşin Kuruhan neden restore edilmiyor? Afşin hurman kalesi ve Afşin Kuruhan  restore edilerek turizme kazandırılmalıdır. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Anadolu’da bulunan önemli Kalelerden ve Hanlardan biri olan Hurman kalesi ile Afşin Kuruhan görkemli giriş kapısı ile duvarları dimdik ayakta define avcılarının ve diğer vatandaşların verdiği tahribata karşı dimdik ayakta durma mücadelesi veriyor.
 
Afşin ve bölgesinde pek çok tarihi eserlerin çıktığını kaydeden Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Tarih bölümü Öğretim üyesi  Doç. Dr. İlyas Gökhan, “Bu bölgeden pek çok tarihi eserler çıkmakta,Afşin  ve bölgesi bir açık hava müzesi konumundadır. AcilenAfşin‘de bir müze açılması gerekmektedir. Çünkü bölge tarih bakımından çok zengin bir yer olduğunu belirterek Afşin’in en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi olan Hurman Kalesi’nin acilen restore edilmesi gerektiğini söylemişti.
 
Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. İlyas GÖKHAN 1 Kasım 2011 tarihinde Afşin Meslek Yüksek okulunda verdiği Konferansta Afşin Hurman Kalesine dikkat çekerek şöyle demişti Bölgemizin en önemli noktalarından biride Hurman kalesidir. Gerçekten Anadolu‘da pek çok yer gezdim şunu diyebiliriz 14 bin kilometre Kahramanmaraş toprakları üzerinde bulunan en önemli tarihi eserlerinden biride Hurman Kalesidir. Roma, Bizans ve Selçuklular bu kaleyi ele geçirmişler. Bu kale acilen restore edilmelidir. Eğer bu gidişle Hurman Kalesi ve Afşin Kuruhan Restore edilmezse yıkılacak.
 
Editör: Haber Merkezi