Afşin Devlet Hastanesine Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı olarak atanan Opr. Dr. Mehmet Ergün Tecimer göreve başladı. Opr. Dr Tecimer, yaptığı ilk açıklamada bölgede yaygın olan varis hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Toplardamarların genişlemesi ve şişmesiyle ortaya çıkan varisin bölgede yaygın hastalıklardan biri olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ergün Tecimer, varisin, genellikle vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görüldüğünü ve yalnızca estetik açıdan değil sağlık açısından da önlem almayı gerektirdiğini söyledi. 

Afşin Devlet Hastanesinde hasta kabul etmeye başlayan,Opr. Dr Tecimer, " Varis, en basit tanımı ile bacaklardaki toplardamarların çapının artması, genişlemesi ve damar duvar yapısının bozulması olarak tanımlanabilir. Hastalarda kılcal damara varisleri, kişilerde bacak yaralarına kadar geniş bir yelpazede görülebilir."dedi.

Bölgede çok fazla varis hastasının olduğunu belirten Opr. Dr. Tecimer, vatandaşları uyararak Afşin Devlet Hastanesinde varis tedavisine başlandığını söyledi. 
Tecimer, "Bölgemizde çok fazla varis hastası var. Bundan sonra bölgemizde bu hastalıktan muzdarip olan vatandaşlarımızı Afşin Devlet Hastanemizde tedavi edeceğiz. Varis hastası olan kişiler, uzun süre aralıksız ve hareketsiz ayakta durmamalı veya oturmamalı. Mesleği gereği uzun süre hareketsiz olarak ayakta duran insanlarda varis oluşması neredeyse kaçınılmazdır, örneğin tezgahtarlar, öğretmenler, doktorlar bu gruba girerler. İşiniz uzun süre ayakta kalmanızı gerektiriyorsa, varisten koruyucu çoraplar giyebilirsiniz. Yüksek topuklu ayakkabılar, baldır kaslarından çok kalça kaslarını kullanmanıza neden olur. Bu durum varisler için uygun zemin hazırlar. Kısa topuklu spor ayakkabılar baldır kaslarını çalıştırarak dolaşımı kolaylaştırır ve varisleri önler. Kan dolaşımınızı bozabilecek olan aşırı dar giysiler varis oluşumunu arttırabilir. Düzenli ayak ve bacak jimnastiği yapılması gerekmektedir. Düzenli yürüyüş veya egzersiz kan dolaşımını düzene sokar. Böylece varisleşmeyi veya mevcut varislerin ilerlemesini önler. Mümkünse günde en az 3-4 defa olmak üzere, 5-10 dakika süre ile ayaklarınızı kalbinizin seviyesine kadar kaldırıp dinlenin. Fırsat buldukça bacaklarınızı yukarı kaldırın, yatarken mümkünse bacağınızın altına yastık koyun."açıklamasında bulundu.

Fazla kilolu insanlarda varisin daha sık görüldüğünü belirten Tecimer, "Fazla kilolu insanlarda varis daha sık görülür. Vücut ağırlığının artması, kanın bacaklardan yukarıya doğru hareketini güçleştirir. Dolaşım aksayınca toplardamarlar bozulur ve varisleşmeye başlar. Sıcak su damarların genişlemesine ve sorunların artmasına neden olur. Bacaklarınıza her gün ılık-soğuk basınçlı suyu ayağınızdan yukarı doğru yavaşça çıkararak uygulayın." şeklinde uyarıda bulundu.

Varislerin tedavisinde yıllardır uygulanan varis çoraplarının güncelliğini hala yitirmediğini anlatan Dr. Tecimer, "Ailesinde varis bulunan ya da risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. Varis tedavisinde İki türlü tedavi yöntemi vardır. Konservatif yöntemler basınçlı çoraplar. Venöztonusu artırıcı ilaçların verilmesi, ağrının ortadan kaldırılması sağlanır. Düzeltici yönetme olarak ise Skleroterapi, cerrahi yöntem, ışık-ısı ya da lazer veya radyofrekans kaynakları uygulanarak yapılan düzeltici yöntemler vardır.  Bölgemizde varis hastası olan kişiler artık Afşin Devlet Hastanesine gelerek tedavilerini olabilirler." diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi