Afşin'in Büyüktatlar Mahallesinde 2 kişi 'tularemi' (avcı hastalığı) hastalığı şüphesiyle hastaneye başvurdu.

Büyüktatlar Mahallesi'nde yaşayan Ü. K. ile D. K., yedikleri yaban tavşan etinin ardından boyun şişmesi, halsizlik, mide bulantısı ve baş ağrısı şikayetiyle aile hekimine başvurdu.

Anne ve kızı burada yapılan kontrolün ardından tularemi hastalığı şüphesiyle, Elbistan Devlet Hastanesine sevk edildi.

Hastanede yapılan tetkiklerde hastalarda tularemi hastalığı şüphesi üzerine, mahalleye aralarında doktorların da bulunduğu ekip gönderildi. Köyde içme suyundan ve gerekli yerlerden numuneler alınarak, inceleme başlatıldı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Müdürü Dr. Rüveyda Doğan yaptığı açıklamada, Büyüktatlar mahallesinde yaşayan anne ve kızının çeşitli şikayetlerle hastaneye başvurduğunu belirterek, hastalara gerekli tedavinin yapıldığını söyledi.

Hastaların sağlığına kavuşması için çeşitli tedavilerin uygulandığını vurgulayan Doğan, ''Aile hekimliğine boyun şişmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı şikayetiyle hastalarımız geldi. Yaptığımız  tetkikler sonucu tularemi hastalığı olduğunu tespit ettik. Yeme ve içmelerinden kaynaklanan bir durum. Böyle olunca mahallede sudan veya av hayvanlarından kaynaklanan bir salgın hastalığın baş gösterdiği kanaatine vardık'' diye konuştu.

Tularemi hastalığına yakalanan anne ve kızın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten TSM Müdürü Doğan, "Büyüktatlar mahallemizden iki vatandaşımız grip benzeri semptomlarla  aile hekimimize başvurdu. Aile hekimimiz grip tedavisi uyguladı fakat aradan 5 gün geçmesine rağmen hastaların şikayetleri gerilemedi. Bunun üzerine aile hekimimiz daha ayrıntılı bir sorgulama yaptı ve grip şikayetiyle gelen anne ve kızın yabani tavşan yediğini öğrendi. Bu sürede kızın boynundaki lenf bezlerinin şiş olduğunu fark etti. Aile hekimi doktorumuz anne ve kızı 'tularemi' (avcı hastalığı) şüphesiyle devlet hastanesine sevk etti. Hastanede yapılan tetkiklerin sonucunda halk arasında avcı hastalığı bilinen hastalığa yakalandığı anlaşıldı. Şuanda hastalarımızın tedavi süreçleri devam ediyor. Yaklaşık olarak 10 günlük bir tedavi sonucunda hastalarımız sağlığına kavuşacaktır. " dedi.

Büyüktatlar mahallesinde vatandaşları broşür dağıtarak bilgilendirdiklerini anımsatan Doğan, hastalık belirtileri gösteren vatandaşların bir an önce Afşin Devlet Hastanesine başvurması gerektiğini ifade etti.

Tularemi hastalığı hakkında mahallede vatandaşların uyarıldığını belirten Doğan, "Tularemi vakasının gözükmesinin ardından Afşin Toplum Sağlığı Merkezi olarak Büyüktatlar mahallemizde, su numuneleri alarak hastalık hakkında vatandaşlarımıza bilgiler verdik. Bu aşamada mahallemizde uzman ekiplerimizle birlikte vatandaşlarımızı, hastalıklı hayvanların kirlettiği suların içilmemesi, mikroplu sularla sulanmış meyve sebzelerin yıkanmadan yenmemesi ve av hayvanlarından bulaşabileceği konusunda uyardık. Bu hastalığa yakalanan insanlar ilk başta grip benzeri şikayetlerde bulunurlar fakat en belirleyici özelliği boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesidir. Büyüktatlar mahallemizde de rahatsızlanan anne ve kızda bu belirtiler gözükmüştür. Bu hastalığa yakalanan vatandaşlar düzenli ilaç ve doktor kontrolüyle sağlığına kavuşabilir. Fakat tedavi edilmediği zaman ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu hastalıktan korunmak için içtiğimiz sulara dikkat etmeliyiz. Daha çok av hayvanlarından bulaşan ve halk arasında avcı hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlıktan korunmak için av hayvanlarıyla doğrudan temas edinmekten kaçınmalıyız ve av eti kesinlikle iyice pişirilerek tüketilmelidir. Büyüktatlar mahallemizde bu bilgileri vatandaşlarımıza aktardık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkması halinde vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri konusunda uyardık. "açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi