Afşin, Elbistan, Malatya’nın Darende ve Sivas’ın da Divriği ilçesine doğalgaz taşıyacak olan 120 kilometre uzunluğundaki hatta kaynaklanan boru uzunluğu 100 kilometreye yaklaştı.

29 Aralık 2015 itibariyle 24 kilometre borunun toprağa indirildiği hatta bu tarihten 5 ay sonra varılan rakam ise 77 kilometre oldu. Malatya’ya bağlı Kuluncak bölgesinden alınacak doğalgazı, yaklaşık 122 kilometre geçildikten sonra Elbistan, termik santraller ve Afşin’e ulaştıracak olan boru hattındaki çalışmalar aralıksız olarak sürüyor.

Dev projenin yüklenici firması olan VEMAK A.Ş., inşaat çalışmalarının başladığı 10 Ağustos 2015’ten bugüne kadar, pist açma, kanal açma, boru indirme ve kaynaklama gibi işlemler devam ettiriyor. Çok sayıda personel ve iş makinesiyle sürdürülen çalışmalarda 10 ay geride kaldı. 122 kilometrelik Afşin-Elbistan ve Divriği Doğalgaz Boru Hattında pist açma çalışmaları 114 kilometre uzunluğa ulaştı. 8 kilometre kalan hatta çalışmaları ise devam ediyor. Açılan bu güzergâhta 100 kilometre boru serme işlemi yapıldı. Ekipler, aynı zamanda 6 adet de özel geçişi tamamlayarak hattaki çalışmaların belirlenen takvimde ilerlemesi yönünde büyük aşama kaydetmiş oldu.

Elbistan’a Gökçek Mahallesi yakınlarından ulaştıktan sonra Büyükyapalak, Küçükyapalak, Çatova Akören, Alembey ve Güvercinlik Mahallelerini kat edip Afşin ilçesi sınırlarına dayanan doğalgaz hattında açılan 1 metre 80 santimetre derinliğindeki kanalın 77 kilometresinde kaynaklanmış ve izole edilmiş boru indirme ve gömme işlemleri tamamlandı.

64. Hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın girişimleri sonucunda dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımı ile sözleşmesi imzalanan, Afşin ­Elbistan ve Divriği Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde 10 aylık çalışmalar sonucunda 100 kilometrelik boru dizgi işlemi tamamlandı.

 Bu yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje kapsamında 16 inç çapında 122 bin 96 metre, 8 inç çapında ise 59 bin metre boru hattı döşenecek. Proje kapsamında ayrıca; 1 adet 16 inç Pig (Atıcı) İstasyonu, 1 adet 16 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 1 adet 8 inç Pig (Atıcı) İstasyonu yine 1 adet 8 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 4 adet 16 inçlik hat vanası ve 1 adet 8 inçlik hat vanası yer alacak.

Editör: Haber Merkezi