“Yeni santrallerde 15 bin kişi istihdam edilecek”
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Enerji Bakanlığı ile Arap Emirliği arasında imzalanan enerji anlaşmasını değerlendirdi. Başkan Aydoğan, yeni kurulacak olan termik santrallerinde 15 bin kişi istihdam edileceğini belirtti.
Enerji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmayla Afşin ve Elbistan’a 4 termik santrali kurmayı hedefliyor. Kurulacak olan 4 yeni termik santraliyle Afşin-Elbistan  ülkenin enerji üstü haline gelecek.
‘Yapılacak olan termik santraller bizlere istihdam avantajını sağlayacak’ diyen Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığımızla Arap Emirlikleri Bakanları arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın içeriği Afşin-Elbistan bölgesinde kurulacak olan termik santrallerin yapılmasıyla alakalıydı ve bu imza töreninde bizzat bulundum. Bölgemiz enerji havzası ve burada enerjiye yapılabilecek her yatırımın en güzel güzel şekilde gerçekleşmesini istemekten başka şansımız yok. Enerji her zaman ihtiyaç duyulan bir ley ve Türkiye 2023 hedefine ulaşacaksa mutlaka yeni yerli enerji üretimlerini gerçekleştirmesini lazım. Yerli enerji üretimi noktasında kullanılacak en önemli kaynaklar Afşin Ovasında bulunan kömürlerdir. Şuanda kullanılan iki tane santralimiz var ve teknolojileri eskidi bu santrallerin bölgeye ciddi zararları var. Santrallerin çevreye verdiği zararlar açısından baktığımızda bölgemizde güçlü bir organize sanayi bölgesi kurup istihdamın tamamını bölge insanları tarafından gerçekleştirip buradan üretilen zenginlikten asıl hakkımız olan payı başarmaktır. Bugüne kadar bunu başardığımızı söyleyemem bunda herkesin bir eksikliği var. Belediyemizin, şehrimizin, sivil kuruluşların iyi bir organizasyonla buradan en iyi nasıl faydalanır hatta Elbistan’la, Göksun’a, Kahramanmaraş’la el birliği yaparak bunu nasıl gerçekleştirebiliriz in çaresi aranmalıdır. Biz Afşin belediyesi olarak iki senedir beri bunun tartışmasını sürdürüyoruz. Bilindiği üzere OSB için Elbistan’ın doğusunda bir yer seçildi ve OSB oraya kuruluyor. Bu OSB’nin Elbistan, Afşin, Göksun arasına yapılması için ciddi bir şekilde çalışmalarımız oldu. Bundan sonra yeni açılacak olan sahalar için önerdiğimiz yerlerde gerçekleştirilmesi için çabalarımız sürüyor ve sürecek. Bu bağlamda baktığımızda bölgemizin işsizlik oranı yüksek. Özellikle meslek edinen gençlerimize iş bulmakta bir hayli zorlanıyoruz. Yapılacak olan termik santraller bizlere istihdam avantajını sağlayacak. Yani kurulacak olan termik santrallerde Türkiye  Enerji Bakanlığı ve Arap Emirlikleri bakanlığının burada kuracağı yeni bir şirket söz sahibi olacak ve çalışmalar daha sivil bir yönetim eliyle gerçekleşecek çevreninin de buradan yararlanması kolaylaşacak.” dedi.
Afşin Belediyesi olarak ilçeye göç olacağını öngördüklerini belirten Başkan Aydoğan, “Bu özelleştirme ile Türkiye’nin 12 milyar dolar gibi bir paranın kasasına gireceği söyleniyor fakat bu sadece görünen yüzü. Ama gerçeğinde bu bölgede yapılacak tüm yatırımlar bu rakamın iki veya üç katına çıkacak zaman içerisinde. Bilindiği gibi bölgemizde bulunan linyit kömürleri 300 yıl enerji üretecek konumda ve yapılan bir hesaplamalara göre Türkiye’nin buradan yapacağı tasarruf 20 milyar dolar. Bu rakamlarında bölgemize ciddi katkıları olacak. Yeni geçek nüfus için 5 binlik imar planımız mecliste onayladık. Gerger mahallemizde 6 bin dönüm arazimizin bir kısmını imar çalışması tamamladık. Yani istimlak dolayısıyla kırsaldan şehre doru gelecek iş gücünü en iyi şekilde istihdam edebilmek için onlara uygun fiyatlarda ve şartlarda arsalar temin edeceğiz. Bundan sonra istimlaklar dan kaynaklanan paralar çevre il ve ilçelere kaydı geçmiş yıllarda olan eksiğimizi gidereceğiz ve Afşin bundan aslan payını alacak. Afşinli hemşerilerimiz dışarı gitmekten kurtulacak ve kendi eski mekanına yakın olacak. Bölgemize yapılacak santrallerde 15 bin kişinin çalışacağı söyleniyor bu sayının tamamının bölgemizden karşılanması imkansız ve dışarıdan gelen insanlar için yer ayarlamak ve onlara hizmet edecek ticarethaneleri kurmak gerekiyor. Bu defa bu istimlaktan en güzel şekilde yararlanmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” Şeklinde konuştu.
Başkan Aydoğan konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kahramanmaraş büyükşehir oldu ve Afşin büyükşehir belediyesinin merkez ilçelerinden biri oldu. Bundan sonra Afşin Belediyesi de Kahramanmaraş büyükşehir belediyesine bağlı bir kurum haline geldi. Bunun getirdiği fayda ve zararlar var. Daha önce büyükşehir belediyesinde çalışmış biri olarak faydalarının zararlarından daha fazla olduğunu biliyorum. El birliği, fikir birliği olacak ve bölgemiz yapılan hizmetlerden daha çok yararlanacak. Dolayısıyla termik santrallerimizden daha çok yararlanacağı anlamına geliyor.”
Editör: Haber Merkezi