Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesini devralmaları gündemde olan ERG Elektrik A.Ş. isimli firmanın yetkilileri, santraldeki inceleme çalışmalarına başladı.

ERG Elektrik A.Ş., Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne kalabalık bir heyetle çıkarma yaptı. Santralde kapsamlı bir inceleme yapan heyette Çinli bir teknik ekiple ERG Elektrik A.Ş.’nin yetkililerinin bulunduğu öğrenildi. İncelemenin, olası devri durumunda Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde yapılacak revizyon ve rehabilitasyon çalışmaları için altyapı niteliğinde olduğu bildirildi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin ERG Elektrik A.Ş., isimli firmaya 20 yıllığına devrini öngören baz sözleşmesi çerçevesinde EÜAŞ nezdinde başlatılan çalışmalar sürüyor. EÜAŞ; devirle ilgili olarak daire başkanlıkları bünyesinde hazırladığı raporları tamamlarken, ERG Elektrik A.Ş.’ de devralması durumunda sözleşme gereği yapacağı revizyon ve rehabilitasyon çalışmalarının maliyetini hesaplamak ve santralin mevcut durumuyla ilgili tespitlerde bulunmak amacıyla kalabalık bir heyeti bölgeye gönderdi. ERG Elektrik A.Ş.’nin bölgeye gönderdiği heyet, kapsamlı bir fizibilite raporu hazırlayacak. ERG Elektrik A.Ş.’nin bu fizibilite raporunu hazırlamak için Çinli bir firmadan danışmanlık hizmeti aldığı bildirilirken hafta başından bu yana Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde kamp kuran heyetin özellikle santralin teknik durumu hakkında yetkililerden bilgi aldığı öğrenildi.

ERG Elektrik A.Ş.’nin bu çalışmasının sonucunda mevcut 4 ünitenin rehabilitasyonu, yeni 2 ek ünitenin yapımı ve baca gazı arıtma tesisinin maliyeti ile santralin işletme maliyetine ilişkin net bir rakam ortaya koyacağı ve devir konusunda bakanlığa bu rakamlara göre teklif sunacağı da edinilen bilgiler arasında.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, devrin gerçekleşmesi halinde firmanın bölgeye 3,6 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıklamıştı. Bakan Yıldız, bu rakamın mevcut 4 ünitenin rehabilitasyonu, yeni 2 ek ünitenin yapımı ve baca gazı arıtma tesisinin maliyeti olduğunu belirtmişti.
Editör: Haber Merkezi