Avrupa Parlamentosu’nun (AP), 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na yönelik aldığı karara Türkiye’den sert tepkiler geldi. Siyasiler ve ilgili kurumlar, kararı “asılsız”, “yanlı” ve “yok hükmünde” olarak nitelendirdi.

AP’de kabul edilen kararda, Türkiye’nin 1974’te gerçekleştirdiği Barış Harekatı “işgal” olarak tanımlanırken, Kıbrıslı kadınlar ve kız çocukları üzerinden çeşitli iddialar öne sürüldü. Söz konusu karar Ankara’da tepkiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kararın hiçbir şekilde tanınmadığını belirterek, “Biz bu kararı hiçbir şekilde tanımıyoruz. Yok hükmünde bir karar olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. Yılmaz ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun taraflı bir yaklaşım sergilediğini ve tarihi gerçeklerden uzaklaştığını vurguladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada, kararın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik “iftira” içerdiğini belirterek, “Bu alçakça kararı kökten reddediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran da kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirirken, Kıbrıs Türk halkının haklarının yok sayıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Avrupa Parlamentosu’nun kararının “asılsız ve akıl dışı iddialar” içerdiği belirtilerek, “Yok hükmündedir” denildi. Açıklamada ayrıca, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs meselesinde tarafsızlıktan uzaklaştığı vurgulandı.

Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin alınan kararın ardından Türkiye’den gelen peş peşe tepkiler, konunun uluslararası arenada da tartışılmaya devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi