Yaygın olarak kullanılan laparoskopik cerrahi işlemlerin Afşin Devlet Hastanesinde başarıyla uygulandığını aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytekin Uzkar, hastaların operasyonun ardından 1-2 gün içerisinde taburcu edildiğini söyledi.

Afşin Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytekin Uzkar, “Kapalı yöntemle rahim alma açık ameliyata göre hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon, kısa iyileşme süresi, daha az kanama, daha küçük iz bırakması gibi birçok avantajı vardır.” dedi.

Afşin Devlet Hastanesinde birçok jinekolojik problemin ameliyatının yapıldığını ve hastaların sağlığına kavuştuğunu aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aytekin Uzkar, “Afşin Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde kapalı yöntemle sadece rahim alma ameliyatı yapmıyoruz. Yumurtalık kisti, tüp bağlama, dış gebelik ameliyatı gibi diğer uygun jinekolojik problemlerde de kapalı ameliyat yöntemini standartlara uygun olarak hastalarımıza ulaştırabiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Op.Dr. Aytekin Uzkar, “Kapalı rahim alma ameliyatı, bir takım sağlık problemlerinden dolayı rahmin kapalı sistem dediğimiz laparoskopik yöntemle alınmasıdır. Anormal  kanamalar, myomlar, ciddi enfeksiyonlar, erken evre jinekolojik kanserler gibi birçok nedenden dolayı bu işlem yapılmaktadır. İşlem genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın taburculuğu genelde 1-2 gün içinde yapılmaktadır. Bu işlemi yapmadan önce hastamızdan kan, idrar, EKG, akciğer filmi, rahimden parça ve rahim ağzından sürüntü örneği alınıp ameliyat için ön hazırlık yapılmaktadır. Bu hazırlık aşamasında hastanın ameliyat olmasına engel bir durum olmaması durumunda ameliyata geçilir.”diye konuştu.

Cerrahi yöntem hakkında bilgi veren Uzkar, şöyle konuştu:

“Kapalı yöntemde göbek veya göbek üstünden 1cmlik, kasıkla göbek arasında güvenli bölgelerden 0.5 cmlik kesiler(genelde 3 tane olur) açılarak  ameliyata başlanır. Göbekten laparoskop adı verilen ucunda kamera olan ince boru ile karın boşluğuna girilir. Diğer kesilerden aletlerin daha rahat hareket edebilmesi için trokarlar ile karın boşluğuna girilir. Bu işlemler istisnasız genel anestezi altında yapılır.

                İşlemin süresi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Hastanın rahminde miyom olması, kistinin olması, önceki ameliyatlarına bağlı karın içinde yapışıklıkların olması gibi durumlar bu farklılığa neden olmaktadır. Genel olarak 1-2 saat sürmektedir.

                Bu işlemler ister istemez birtakım riskler barındırır. Hastanın daha önce geçirdiği enfeksiyon veya ameliyatlara bağlı olarak ciddi karın içi yapışıklıklarının olması ameliyat esnasında çevre organlarda hasar ortaya çıkarabilir. Genel anestezi alacağı için genel anestezi ve kullanılan ilaçlara bağlı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Kesi yerlerinde nadir de olsa enfeksiyon olabilmektedir. Laparoskopide karın içinde daha iyi görüntü sağlamak için kullanan gazın cilt altına kaçması diğer nadir sorunlardan biridir. Genel olarak bu sorunlar çok nadir izlenmektedir.”

Kapalı yöntem ameliyatlarda şikayetler açık ameliyata göre daha kısa ve hafif olarak atlatıldığını ifade Uzkar, “Ameliyat sonrası ağrı, iştahsızlık gibi hafif problemler olabilir. Ameliyat sonrası yara bakımına özen gösterilmelidir.  Hasta gündelik ihtiyaçlarını giderecek şekilde rahatlıkla hareket edebilir ama ağır işlerden uzak durmalıdır.” diye konuştu.

               

               

Editör: Haber Merkezi