Afşin-Elbistan Havzası’nda elektrik üretimine ilişkin Abu Dabi Emirliği ile işbirliği anlaşması imzalandı. Enerji Bakanı Yıldız “Bu havzaya 10-12 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacak” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan Havzası’nda enerji alanında hazine garantisi olmadan 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında Afşin-Elbistan bölgesinde elektrik üretimine ilişkin işbirliğine dair ortak bildiri imzalandı. İmza törenine Enerji Bakanı Yıldız’ın yanı sıra Abu Dabi Emirliği Maliye Bakanı Hamad Al-Hurr Al-Suwaidi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Müsteşarı Metin Kilci, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, TAQA Enerji Birimi Başkanı Frank Perez de katıldı.

Rezervin yüzde 40’ına sahip
Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Afşin-Elbistan bölgesinin 4.4 milyar ton kömür rezerviyle Türkiye’nin linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip olduğunu kaydetti. Havzada toplam 8 bin 200 megavat kurulu güce sahip yeni santraller kurulabilme potansiyeli bulunduğunu anlatan Yıldız “Kömür rezervlerinin daha etkin kullanımı için Afşin-Elbistan’da hazine garantisi olmaksızın 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu sayede Afşin-Elbistan bölgesinde kömürden elektrik üretecek yeni bir santralle yaklaşık 1.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş olacak” dedi.

15 bin kişi istihdam edilecek
Yıldız, "Bu projenin yapımı ve işletmesiyle alakalı 15 bin kişilik bir istihdam hedefliyoruz ve 8 bin 500 kişi de doğrudan istihdam edilmiş olacak" dedi.
Diğer ülkelerden gelecek tekliflere de açık olunduğunu anlatan Yıldız, bu tekliflerin de değerlendirileceğini anlattı. Bakan Yıldız, imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "İşbirliği protokolüne göre, nasıl bir modelle nasıl bir yatırım yapılacak" sorusuna Yıldız, "Burada tabii Birleşik Arap Emirliklerinin önemli ve ciddi diyebileceğimiz bir sermayeyle katılacağını söylemek isterim. Tabii, EÜAŞ'ın ortaklığıyla gerçekleştirilebilecek bir proje olduğunu söylemem lazım. Serbest piyasa ekonomisini ve enerji pazarını bozmayacak bir yapının kurgulandığını söylemeliyim" cevabını verdi.
Finansman yapısıyla beraber teknolojinin Türkiye’ye getirildiği, bir kısım teknolojilerin de yerli kaynak haline dönüştürüldüğü bir yapı kurgulandığına dikkati çeken Yıldız, o yüzden sanayileşmeyle, elektronik mekanik kısmın yerli kaynaklardan üretilmesiyle alakalı birçok hedeflerinin olduğunu söyledi. Yıldız, "Biz iyi bir iş yapmak için başına oturduk ve bu anlaşmalar gerekli anlaşmalardır ama tek başına sonuçlandırmak için yeterli anlaşmalar değildir. Adım adım, 3-4 anlaşmalık bir silsiledir bu. Bütün ülkeler için geçerli. Şu anda ortak bildirimle beraber biz, bu projeyi bir adım daha öne çıkartmış oluyoruz. İnanıyoruz ki, yılsonuna kadar omurgası şekillenmiş olan bu anlaşmanın diğer yanları da doldurulacak" diye konuştu.

İlişkilerimiz daha da güçlenecek
ABU Dabi Emirliği Maliye Bakanı Hamad Al-Hurr Al-Suwaidi, bu ortak bildirinin TAQA için iyi bir stratejik ortaklık olacağını vurguladı. TAQA’nın 11 ülkede çalışma yaptığını kaydeden Suwaidi “Şirket 16 bin megavatlık enerji işletiyor. Enerji alanında ithal yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak istiyoruz. Bu anlaşma sayesinde Türkiye ve Abu Dabi arasında ilişkilerimiz daha da güçlenecek” diye konuştu. EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış da 2 büyük kömür santrali bulunan Afşin-Elbistan bölgesine yeni üniteler yapılacağını belirterek, TAQA Enerji Birimi Başkanı Frank Perez şirketlerinin Arap bölgesinde petrol ve gaz depolama alanında çalıştığını, Türkiye ile uzun vadeli ortaklık yapmayı planladıklarını vurguladı.
Editör: Haber Merkezi