Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 160 gün önce çevre yatırımlarını yapması için tanınan sürenin dolmasının ardından baca gazı filtre sistemi olmadığı için Kütahya, Sivas, Zonguldak ve Manisa’daki termik santrallerle birlikte kapatılmıştı. Özel sektör tarafından işletilen ve 1 Ocak 2020’den beri de söz konusu çevre mevzuatlarına uygun hale getirilme çalışmaları yapılan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 2 ünitesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca geçici çalışma ruhsatı verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afşin-Elbistan A Termik Santrali, Soma, Çatalağzı, Seyitömer ve Tunçbilek’te üretimin yeniden başlayacağına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, geçici çalışma ruhsatı verilen ünitelerin mevzuata uygun hale getirildiğini söylemişti.

Bakan Kurum, "Soma Termik Santralinin 6 ünitesinden 4'üne, Kangal Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santralinin 4 ünitesinden 2'sine, Tunçbilek Termik Santralinin 3 ünitesinden 2'sine, Afşin A Termik Santralinin 4 ünitesinden 2'sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği geçici ruhsat doğrultusunda Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 1 ve 3.ünitelerinde üretim için hazırlıklar tamamlandı.

Kazanlarda ilk ateşlemenin yapıldığı ünitelerdeki mekanik ve teknik çalışmanın ardından üretime başlanacağı belirtildi.

Emisyon değerleri sürekli izlenecek

Geçici faaliyet belgesi verilen tesislerin bacalarındaki emisyon değeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından internet üzerinden sürekli izlenecek.

Devam eden yatırımlarına ilişkin programlarda takip edilecek. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayan ve mevzuata uygun olarak işletilen santrallere Çevre İzin Belgeleri de verilecek. Mevzuatta yer alan limit değerlerin aşılması durumunda ise kapatma dahil tüm idari yaptırımlar uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi