Trabzon hurması lif deposudur!

Trabzon hurması, 100 gramında 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Lifli yiyecekler, bağırsak çalıştırıcı etkileri sayesinde sindirim sisteminin daha hızlı ve düzenli çalışmasını sağlayarak metabolizma hızını arttırırlar. Lif, midede su tutulmasına yardımcı olarak erken doymayı sağlar. Vücutta salgılanan insülin seviyesini düşürerek, beyinde bulunan açlık merkezinin uyarılmasını düzenler. Midedeki sindirim süresini uzatıp, mide boşalma hızını yavaşlatarak, tokluk hissinin daha uzun süreler hissedilmesini sağlar. Lifli besinler ayrıca yağ yakımını arttıran bazı hormonların salgılanmasını uyararak, zayıflamada aktif rol oynarlar.

C vitamini içeriği ile zayıflamaya yardımcı olur

100 gram Trabzon hurmasında, 66 mg C vitamini içeriğiyle neredeyse bir portakal kadar C vitamini bulunur ve bu miktar Trabzon hurması günlük C vitamini ihtiyacınızın %110'unu karşılar. Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Banu Kazanç, Trabzon hurmasının da dahil olduğu C vitamini grubunun kilo verme üzerindeki etkileri hakkında şu bilgileri veriyor: (C vitamini, yağ yakımını uyaran bir vitamin türüdür. Yapılan bilimsel çalışmalarda fazla kilo problemi yaşayan kişilerin çoğunda C vitamini eksikliği tespit edilmiştir. Yine yapılan çalışmalarda kandaki C vitamini oranı düşüklüğünün özellikle bel çevresinde yağ birikimini artırdığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmalar, vücudunuzun yağ yakması için de yeterli miktarda C vitaminine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor ve egzersizde, yeteri kadar C vitamini alanlardan yüzde 25 daha az yağ yaktığını ortaya koyuyor. C vitamini, yağları yakıta çeviren ‘carnitin’ üretimi için hayati bir önem taşımaktadır.)

Trabzon hurması göbek eritiyor

Diyetisyen Berrin Yiğit, Trabzon hurmasının kilo verme üzerindeki etkileri hakkında şunları bildiriyor; (Hebrew Üniversitesi araştırma grubutarafından yapılan bilimsel çalışmada, kolesterolden yüksek ve düşük diyetle beslenen iki fare grubu inceleme altına alındı. Bu gruplardan biri aynı zamanda Trabzon hurmasıyla da beslendi. Normalde kan yağlarının yükselmesi beklenirken Tarbzon hurması yiyen gruptakilerin kan yağları beklenenin çok altına indiği gözlemlendi.)

Ara öğün olarak Trabzon hurması tüketin

Diyetisyen Oya Neva Demirkol, Trabzon hurmasının zayıflamaya etkileri hakkında şu bilgileri veriyor; (1 adet Trabzon hurması yalnızca 57 kaloridir. Bu meyveyi kilo vermek isteyenler tüketebilir. Daha uzun süre tok kalmak ve taze hurmanın benzersiz özelliklerinden yararlanmak için tek yapmanız gereken onu proteinden zengin bir kaynakla tüketmeniz. Ara öğünlerinizde 1 kase yağsız yoğurdun içerisine taze hurmayı doğrayarak, içerisine 3 yemek kaşığı yulaf ve 1 çay kaşığı tarçın katın. Bu muhteşem lezzet hem uzun süre tok kalmanızı hem de iştahınızı ve tatlı ihtiyacınızı bastırmanızı sağlayacak.)

Trabzon hurması diyeti listesi

1. GÜN

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta; bir bardak sütle ıslanmış müsli kahve ya da çay
Öğle: 200 gr haşlanmış dana eti ve haşlanmış sebze
Akşam: Trabzon hurmalı tavuklu salata – 150 gr haşlanmış tavuk göğsü, 100 gr trabzon hurması, yarım baş kırmızı soğan, 10 gr dövülmüş ceviz ve biraz krema. Tüm malzemeleri karıştırıp tüketebilirsiniz

2. GÜN

Kahvaltı: 50 gr yağsız beyaz peynir 2 haşlanmış yumurta, 1 dilim kepekli ekmek, kahve ya da çay.
Öğle: 200 gr haşlanmış ya da ızgara balık, taze sebzelerden oluşan zeytinyağlı salata
Akşam: Trabzon hurmalı pirinç pilavı – 100 gr pirinç, 1 adet trabzon hurması, 200 normal su, tuz, tarçın.1 çorba  kaşığı sıvı yağda pirinçleri kavurun, üzerine tarçın serpip su ilave edin. 15 dakika piştikten sonra içine doğranmış trabzon hurmasını da ekleyin. 

3. GÜN

Kahvaltı: 1 dilim kepekli ekmek çay ya da kahve
Öğle: 50 gr light beyaz peynir + buharda pişmiş sebze
Akşam: 2 adet trabzon hurmasını doğrayıp fırına verin, hazır olduklarında bal sürüp tüketin.

4. GÜN

Kahvaltı: 150 gr lor peyniri + bir avuç yaban mersini, çay ya da kahve.
Öğle: Salata: 100 gr peynir, 2 domates, yarım trabzon hurması
Akşam: 150 gr haşlanmış dana eti + sebze salatası, 1 bardak ayran

5. GÜN

Kahvaltı: Yumurta beyazından yapılmış omlet, 1 dilim kepek ekmek, domates, çay ya da kahve
Öğle: 200 gr sığır eti
Akşam: 150 gr haşlanmış dana eti, zeytinyağlı ve limonlu marul salatası, 1 trabzon hurması

Editör: Haber Merkezi