Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, doğadan toplanan mantarlar konusunda halkın daha bilinçli davranması gerektiğini söyledi.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, sonbahar aylarının gelmesiyle doğal ortamda bulunan mantarlar sebebiyle zehirlenmelerin arttığını belirterek “Sık rastladığımız mantar zehirlenme vakaları karaciğer nakline kadar gidebilen karaciğer yetmezliklerine, diyaliz ihtiyacı doğuran böbrek yetmezliğine ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu nedenle tecrübesiz kişilerce, bilinçsiz şekilde toplanan mantarların tüketilmemesi gerekir" dedi.

Hatipsoylu, zehirlenme belirtilerinin mantarın tüketilmesinden sonra toksinin türüne göre 2-6 saatten birkaç haftaya kadar uzayabildiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Mantar yenmesinden sonra sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishalin mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları ile koma durumunun ortaya çıkabildiği gibi bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda acilen sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.”

Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesinin, pişirilmesinin, sirkeli veya tuzlu suda bekletilmesinin ya da kaynatılmasının, taze, konserve veya kurutulmuş olmasının, zehrinin yok edilmesi için yeterli olmadığı vurgulanan Hatipsoylu, ''Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir'' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi