Afşin Belediyesi ve Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, 'Kanserde Erken Tanı Teşhis ve Farkındalık' etkinliği düzenlendi.

Afşin Belediye Düğün Salonunda düzenlenen etkinlikte kansere dikkat çekmek için katılımcılara pembe kurdele takıldı.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AK Parti Afşin Kadın Kolları Başkanı Hidayet Çakmış, Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları ve Kanser Erken Tanı Şube Müdürü Tahsin Gökdal, Afşin Toplum Sağlık Başkanı İlhan Demir,  Afşin Toplum Merkezi doktorları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, " Afşin Toplum Sağlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi bu işe gönüllerini vermişler. Düzenlenen bu etkinlikte sizlere gerekli bilgiyi verecek. Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde görevli hocalarımla kanserin erken teşhisiyle ilgili bir görüşme yaptık. Ben şaşırdım bu hizmeti bende bilmiyordum Afşin'de Kanser Tanı Merkezi kurulmuş ve hanımlara ulaşamıyoruz, ulaşmamız lazım diye benden rica ettiler. Ne isterseniz biz sizin emrinizdeyiz dedik. Çünkü hanımların bu merkezi ziyaret etmeleri, yakınlarınızı, kardeşlerinizi uyarmanız için yeterli. Eğer geç kalırsanız çocuklarınız sizsiz, annesiz kalacak. O yüzden erken tanı için hep birlikte Kanser Erken Tanı Merkezlerine gitmenizi rica ediyor, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Kanser Erken Tanı Şube Müdürü Tahsin Gökdal aldı. Gökdal konuşmasında;

“Öncelikle ben böyle güzel bir etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kanser, ölüm nedenleri arasında en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bilimsel araştırmalarda kanserin en az 3'te 1’inin önlenebilir, diğer 3'te 1’inin ise erken teşhisle yok edilebilir olduğu görünmektedir. Yani burada gelecek faktörlere etkili olduğunu biliyoruz.  O yüzden bizim kanserde bir sloganımız var ‘Kanser olmaktan değil geç kalmaktan korkun’ diye söylüyoruz.

Erken evrede başarı %90’ın üzerinde. O yüzden biz ücretsiz taramalar yapıyoruz. Bu etkinliğin amacı da bu. Halkımızı bilinçlendirebilmek, KETEM’lerimize yönlendirebilmek. Bize geldikleri takdirde ücretsiz olarak kanser taramalarını yapıyoruz. Ulusal tarama programı olarak 3 tane kanser türü var. Meme kanseri, servisk kanseri ve mide kanseri olarak ücretsiz tarama yapıyoruz. Özellikle çok sık rastladığımız kanser türü meme kanseri. 8 tane bayanımızdan birinde maalesef bu var. Ama erken evredeki tedavi başarısı çok yüksek oluyor.  Biz istiyoruz ki halk bilinçlensin KETEM merkezlerimize gelerek ücretsiz tarama yaptırsın. Maalesef geliyorlar teşhisi koyuyoruz ama en son evrede yapacak çok bir şey kalmıyor. Bir annenin vefatı bir ailenin yok olması demek. O yüzden lütfen tarama yaptıralım”

Konuşmaların ardından Gökdal, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’e plaket ve çiçek takdim etti.

Plaketi alan Başkan Güven, “Bu konudaki gayretlerinizden dolayı ben ilçem adına, hanımefendiler adına sizlere şükranlarımı sunuyorum. Bu çiçeği ben Kadın Kolları Başkanımız Hidayet Çakmış’a vermek istiyorum. Çünkü bu çiçeği ben hem bayanlar adına hem de bizlere her türlü destek olduğu için en güzel şekilde onun hak ettiğini düşünüyorum” dedi.

Afşin Toplum Sağlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi Doktoru Merve Bahar tarafından katılımcılara kanserde erken teşhis ve farkındalığın önemi hakkında bilgi verdi.

 “Bugün sizlere kanser türlerini erken tanı nasıl yapılır, Nasıl kanserden korunabiliriz, biz KETEM bünyesinde hangi taramaları yapıyoruz kısaca bunlardan bahsedeceğiz, bilgilendireceğiz.

Kanser hastalığının tedavisinde erken tanının önemine değinen Dr. Bahar, "Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler.

Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir.

Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir.

Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.

Kadınlarda çok sık rastlanan Meme Kanseri ölümcül bir kanser olup hızla yayılır. Bizim dikkat etmemiz gereken kendimizi bileceğiz. İnsan kendini bilirse bazı şeylerin önüne geçebilir. Ve düzenli olarak taramalar yaptıracağız.” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi