Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünden, “29 Eylül Dünya Kalp Günü” dolayısıyla açıklama yapıldı.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Uzm. Dr. M. Akif Açıkkapu, en fazla ölüm ve sakatlığa yol açan, yaşam kalitesini bozan ve yüksek sağlık harcamalarına neden olan başlıca halk sağlığı sorununun bulaşıcı olmayan hastalıkların oluşturduğunu ifade etti.

Kardiyovasküler hastalıkların önüne geçebilmek ve kontrol altına alınmasının mümkün olduğuna değinen Uzm. Dr. M. Akif Açıkkapu, “Bulaşıcı olmayan hastalık ölümlerinin yüzde 82’sinden dört ana hastalık (kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik solunum yolu hastalıkları ve diyabet) sorumludur. Bunlar arasında ilk sırada kardiyovasküler hastalıklar (yüzde 37) yer almaktadır.

Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir” ifadelerine yer verdi.

Kalp hastalıklarını tetikleyen birçok etken olduğuna değinen Açıkkapu, “Kalp ve damar hastalıkları, koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara denir. Özellikle insanların benimsedikleri yaşam tarzı kalp hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarının en az %80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, şişmanlık, hareketsiz yaşantı, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.

Kalp ve Damar Hastalıklarında En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?

Göğüs ağrısı (Angina Pektoris) - Nefes darlığı – Çarpıntı - Bayılma. Tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (Örneğin bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve güçsüzlük)

Kalp ve Damar Hastalığı Olan Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?

Sağlıklı beslenin, Düzenli fiziksel aktivite yapın, Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın, Alkol kullanmayın,Kardiyovasküler riskinizi öğrenenin, Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenenin, Kan basıncınızı öğrenenin, Kan şekerinizi öğrenenin, Kan lipidlerinizi öğrenenin.

Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.

29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebetiyle yapılan çalışmalarda, dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden  “Kalp ve Damar Hastalıkları”na dikkat çekilmesi ve toplumsal farkındalığın sağlanması, hastalıkların erken dönemde saptanması, etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve bu hastalıklara yönelik iyileştirme hizmetlerinin sunulması, böylece insanların sağlık açısından kaliteli bir yaşam sürdürmelerini sağlamaktır.” Açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi