Meme kanseri ile farkındalık oluşturmak için kadınlara yönelik bir toplantı düzenlediklerini söyleyen Afşin İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Boz, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 25 bin kadın meme kanseri tanısı konmaktadır. Erken tanı konulursa meme kanseri yüzde yüz tedavi edilebilir kanser türüdür. Bu amaçla 40 yaş üstü tüm bayanların 2 yılda bir mamografi çektirmesini öneriyoruz. Mamografi sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aile hekimliklerine, ilçe sağlık müdürlüklerine ve devlet hastanelerine başvuru yapıldığında bu işlem gerçekleştirilmektedir. Mamografi çekildiğinde 2 yıl öncesinden meme kanseri tanısı konulabilmektedir. Yani meme kanseri bulguları öne çıkmadan biz bu kanser türünü keşfedebiliyoruz” dedi.

Afşin’de 373 kadın meme kanseri tanısıyla takip edildiğini belirten Boz, “Eğer yeterli bir mamografi çekilirse bu sayının daha da düşeceğine inanıyoruz. Yıl içinde 410 kişi taramasını yaptırmış olup bu kişilerden 25 kişinin mamografi sonucu riskli olarak değerlendirildi. 2024 yılında dünyada 19.5 milyon yeni tanı meme kanseri bekleniyor. Meme kanserinde erken tanıyla kişilerin yaşam kalitesi arttırılabilmekte, meme kaybı olmamakta ve ölüm oranları da azalmaktadır” dedi.

Kültür merkezinde kadınlarla bir araya gelen Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Biriminden Uzm. Dr. Yüsra Hazal Öcal, Meme kanseri hakkında bilgiler verdi.

Meme Kanseri Belirtileri hakkında bilgiler veren Öcal, “En sık belirti; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile), Memede ya da meme ucunda ağrı, Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (egzama, mayasıl), Meme ucunda çekilmeler, Memede portakal kabuğu görünümü, meme derisinde tahriş, tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı), memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir” dedi.

MEME KANSERİNDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Uzm. Dr. Öcal; “Meme kanseri riskini azaltmak, kişilerin yaşam şekillerinde yapabileceği değişiklikler ve alabileceği önlemlerle mümkün olabilmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlıklı kiloda olmak, sigara ve alkolden kaçınmak, emzirmenin de meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Kendini düzenli olarak muayene eden her kadın belli bir süre sonra kendi memelerini tanımakta ve normal meme dokusunun özelliklerini öğrenmektedir. Bu nedenle meme kanserinin erken tanısında kendi kendine meme muayenesi (KKMM) oldukça önem arz etmektedir. Mamografik tarama ile sağlanan erken tanı mortaliteyi %20-70 oranında azaltmaktadır.

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nca önerilen ve ülkemizde kullanılan ulusal kanser tarama protokolüne göre; 20-40 yaş: Her ay KKMM, 2 yılda bir KMM, 40-69 yaş: Ayda bir KKMM, yılda bir KMM, 2 yılda bir Mamografi çektirilmesi önerilmektedir.

Meme kanserinde; Cerrahi, Işın tedavisi (radyoterapi), İlaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır” dedi.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, Afşin Orman İşletme Şefliği ve Tema’nın katılımıyla 1-31 Ekim arası mamografi taramasını yaptıran kadınlara hayat ağacı etkinliğini planlandı. Meme taramasını yaptıran her bir kadın için bir fidan dikilecek.

Editör: Haber Merkezi