Ocak ayının rahim ağzı kanseri (serviks) farkındalık haftası olduğunu bildiren Afşin İlçe Sağlık Müdür Dr. Mehmet Boz, vatandaşları ücretsiz kanser taramalarına davet etti.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, “Afşin’de, Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) de ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerimizde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi veya papsmear testi ile serviks (rahim agzı) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz. "dedi.

Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser türü olduğunu ve erken tanıda önlenebilir bir hastalık olduğuna değinen Boz, “ Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda kanser taramalarının erken teşhiste ne kadar önemli olduğunun anlatılması ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmiştir. Rahim ağzı kanseri, yılda yaklaşık 500 bin kişiyi etkileyen, kadınlarda görülen dördüncü en sık kanserdir.

Rahim ağzı kanseri, ‘serviks ’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türü. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘ kanser öncülleri ’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyorlar.

Bu değişimden sorumlu olan temel etken, ‘HPV’ olarak bilinen Human Papilloma Virüsü. HPV genital siğillere neden olan bir virüs olarak da biliniyor. Bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. Taramayla biz bu virüsün varlığını tespit edebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hakkında bilgi veren Boz, “ Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin çoğuna, yaşamlarının bir noktasında HPV cinsel aktivite sırasında deri temasıyla bulaşabilir. HPV enfeksiyonlarının çoğu, belirtilere veya hastalığa neden olmaz ve kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar rahim ağzı kanserine ilerleyebilir, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Rahim ağzı kanserinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

- Menstrüasyon (adet) dönemleri arasında düzensiz kan lekesi veya hafif kanama

- Menopoz sonrası lekelenme veya kanama

- Cinsel ilişki sonrası kanama

- Cinsel ilişki sırasında ağrı

- Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı

- Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık

- Artan vajinal akıntı, bazen pis kokulu

- Tek ya da iki bacakta şişkinlik

- İdrar yaparken ağrı

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserileri HPV enfeksiyonu nedeniyledir. HPV ayrıca kadın ve erkeklerde cinsel organ ve ağız boşluğu kanserlerine de neden olmaktadır.

HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap smear testi ise, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV ve Pap smear testi son derece basit ve ağrısız işlemler olup testler aynı anda yapılmaktadır.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV ve Pap smear testi ile taranmaktadır.

HPV virüsü riski aşı ile en aza indirilebiliyor. HPV aşısı, virüsün yol açtığı kanserlerden korunmada güvenli ve etkili bir yol.

30-65 yaş arası kadınlara yapılan smear ve HPV gibi rutin tarama testleriyle rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebilir. Bu testler  İlçe Sağlık Müdürlüğümüzde yapılmakta ve normal sonuçlarda her 5 Yılda bir tekrarlanmaktadır

Rahim ağzı kanserinden korunmak için cinsel yönden aktifseniz, koruyucu tedbirler alınmalı. Karşılıklı bir şekilde tek eşlilik virüsün bulaşma ihtimalini düşürüyor.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Rahim ağzı kanseri  testleri ağrısız ve acısız olup İlçe Sağlık Müdürlüğünde mesai saatleri içerisinde her gün yapılmaktadır. Kanserden değil geç kalmaktan korkun. 30-65 Yaş arası tüm kadınları tarama için İlçe Sağlık Müdürlüğüne gelmelerini öneriyorum.” İfadelerine yer verdi.

Danışma telefonu : 0344 5119515

Editör: Haber Merkezi