Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ’Dünya Artrit Günü’ ve ’Dünya Kalp Günü’ münasebetiyle halkın bilinçlendirmesi ve toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla bilgilendirmede bulundu.

Afşin Hükümet Konağı Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme konferansında konuşan Afşin Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Erdinç Hatipsoylu, ağrı kesici ilaçların kullanımı konusuna dikkat çekerek, her ilaçta olduğu gibi ağrı kesici ilaçları da çok gerekli olmadıkça kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Hatipsoylu, “Artrit, vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durumdur. Buna bağlı olarak ayak bileği, diz, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanmasına, şişmesine, sertleşmesine ve eklemlerde ağrılara neden olabilir” dedi.

İlk olarak “Bel Ağrıları” konusuna değinen Afşin Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Erdinç Hatipsoylu şunları söyledi:

“Bel ağrısı, oldukça sık görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak ekonomik kayıplar nedeniyle topluma maliyeti yüksek olan önemli bir sağlık sorunudur. Bel ağrılarının kronikleşmesi ile ortaya çıkan sakatlık özellikle gelişmiş ülkelerde iş gücü kaybı ve üretim azalmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Bel ağrısı; ağır kaldırma ya da düşme, çarpma sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Dünyada yapılan araştırmalar insanların %80’inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. “AnkilozanSpondilit (AS), bel kemiğiyle kalça kemiği arasındaki eklemin iltihaplanmasını ifade eden, kronik romatizmal bir hastalıktır. Buna bağlı olarak omurga, kalça, ayak ve diz eklemlerinde iltihap gelişebilir. AS’nin 8-45 yaş arası başlayabileceği bilinse de genellikle 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmaktadır. AS hastalığının ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır. AS’nin erken tanısı için sorgulanması gereken hedef kitle 20’li yaşlarda bel ağrısı başlamış ve üç aydan uzun süreli bel ağrısı olan hasta grubudur”açıklamasında bulundu.

Hatipsoylu, bel ağrılarından korunmak için yapılması gereken davranışları şöyle sıraladı:

“Her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. Gerekli durumlarda ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırmalıyız. Ayakta uzun süre durmaktan kaçınmalıyız. Bunların yanı sıra çay ve kahve tüketimini azaltmalıyız. Kendimize stresle başa çıkma yöntemleri geliştirmeliyiz.  İşimiz gereği oturuyorsak, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudumuzu esnetmeliyiz. Bunlara ek olarak kilo vermek de bel ağrısı riskini azaltmaktadır. Unutulmamalıdır ki yürüyüş ve yüzme bel ağrısını önlemede uygun spor dallarındandır. Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma egzersizlerini ve spor sonrasında esneme egzersizlerini yapması sakatlıkların önlenmesinde büyük rol oynayacaktır.”

Daha sonra Afşin Hükümet Konağı Konferans Salonu girişine organ bağışı standı açan Afşin İlçe Salık Müdürlüğü Organ Bağış Birimi personelleri, konferansa katılan vatandaşlara organ bağışının öneminden bahsederek bağışları kabul etti.

Editör: Haber Merkezi