Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 30 ila 70 bin kişinin kuduzdan öldüğünü belirtti.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kuduz virüsünün çoğunlukla enfekte olmuş yabani bir hayvan tarafından ısırılma sonucunda bulaştığı bir enfeksiyon olup, sinir sistemini enfekte ederek beyinde hastalık oluşturup bu yolla ölüme yol açtığını aktardı.

Kuduzun ateş, baş ağrısı, genel güçsüzlük ve rahatsızlık gibi erken belirtileri birçok hastalık ile benzerlik gösterdiğini söyleyen Hatipsoylu, “Kuduz çoğunlukla enfekte bir hayvanın ısırığı sonucu salyasına maruz kalınmasıyla bulaşır. Kuduzun ortalama kuluçka süresi 1 ila 3 ay olsa da, birkaç gün içinde de belirtiler gelişebilir. Özellikle sinir ağının zengin olduğu yüz gibi bölgelerde bu süre daha kısadır. Hastalık ilerledikçe daha tipik belirtiler görülmeye başlar. Bunlar uyuyamama, kaygılılık hali, bilinç bulanıklığı, hafif veya kısmi felç, halüsinasyon, tükürük salgısında artış, yutma güçlüğü ve sudan korkma gibi belirtilerdir. Bunlar ortaya çıktıktan sonra günler içinde ölüm meydana gelir. Hastalığın seyri ısırığın genişliği, ısırılan yerin başa olan yakınlığı ve salya miktarından önemli oranda etkilenir. Hastalar sıklıkla komplikasyonlar nedeniyle kaybedilir. Bu komplikasyonlardan biri kas spazmları, kontrol edilemeyen nöbetler ve solunum kaslarındaki felç sonucu görülen solunum durmasıdır. Ayrıca kalp ritim bozuklukları da görülmektedir” açıklamasında bulundu.

Hatipsoylu, hayvanlar tarafından ısırıldığında, ya da tırmalandığında yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süreyle yıkanmalı ve sonrasında hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görüldüğünde aşıların zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılmasının önem taşıdığına değinen Hatipsoylu, hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve genellikle ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara bakımıyla kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğunu kaydetti.

Editör: Haber Merkezi