Afşin Devlet Hastanesinde gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için broşür dağıtıldı.

Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları, hastaneye gelen vatandaşlara dağıtmış olduğu  reçete şeklinde broşürde, "Hekiminiz yazmadıkça, antibiyotik kullanmayın" ve “Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun” ibaresine yer vererek, çok anlamlı bir uyarıda bulundu.

Antibiyotik kullanımının çok ciddi bir konu olduğunu belirten Afşin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Çelik, Devlet Hastanesi'nde, hasta ve hasta yakınlarına antibiyotiğin yanlış ve gereksiz kullanılmaması konusunda bilgilendirme yapıldığını söyledi.

Çelik, "Sağlık personellerimiz tarafından, hasta ile hasta yakınlarına antibiyotiklerin sadece bakterilerden kaynaklanan hastalıklarda kullanılması gerektiği, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da sakinleştirici özelliğinin olmadığını ve gereksiz yere antibiyotik kullanımının bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesi ile sonuçlanacağı belirtildi. Uyarıcı broşürler dağıtıldı." dedi.

Bilinçsizce kullanılan hafif antibiyotiklerin bile sindirim sisteminde yaşayan bakterilerin dengesini bozabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Başhekim Çelik, " Bu etkinlikteki amacımız Türkiye'de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına ilişkin toplumda bir farkındalık oluşturmaktı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en çok antibiyotik kullanan ülkeyiz. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Toplum olarak ne yazık ki hastalıklara karşı önleyici tedavi yerine ilaç tedavisini benimseyen bir algılayışla bilinçsizce ilaç tüketiyoruz. Özellikle antibiyotik kullanımında yapılan hatalar o kadar vahim ki sadece yakalandığımız hastalığa etki etmemekle kalmıyor, uzun dönemde başka sağlık sorunlarına da beraberinde getiriyor ve bağışıklık sistemimizi zayıflattığı içinde ciddi tehlikeler oluşturuyor.

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Günümüzde bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Zaten "antibiyotik" terimi, "hayata karşı" anlamına gelmektedir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.

Ancak antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı bakterilerin direnç kazanmasına yani antibiyotiğin bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesine neden olur. Sonuçta antibiyotik gerçekten gerekli olduğunda artık işe yaramaz ve dirençli bakteriler ile oluşan enfeksiyonların tedavisinde gecikme, hastanede yatma süresinde artma gibi önemli sağlık sorunlarına neden olur." açıklamasında bulundu.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımının ekonomiye ve toplum sağlığına çok ciddi zararlar verdiğini söyleyen Çelik, “Antibiyotik genelde üst solonum yolu hastalıklarının çok az bir kısmında gerekebilmektedir. Vatandaşlarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan biri, bilinçsiz bir şekilde herhangi bir doktora danışmadan eczanelerde aldıkları antibiyotikleri kullanmalardır.Bu son derece yanlış bir tutumdur. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ekonomimize ve toplumsal sağlığımıza çok ciddi zararlar vermektedir. Vatandaşlarımızın antibiyotikleri doktorlarımızın uygun gördüğü dozda ve sürede, eczacılarımızın danışmanlığında kullanması gerekmektedir. Hasa, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi