Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, meme kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhisin çok önemli olduğunu ve hayat kurtardığını söyledi.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendiği söyleyerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de yılda 15 bin kadının meme kanserine yakalandığına değinen Dr. Boz, “Meme kanseri, dünyada en sık görülen kanser türü. Her sekiz kadından birinde görülüyor ancak pek çok kadın “Beni bulmaz, benim başıma gelmez” inancıyla erken teşhis fırsatını kaçırıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre yılda ortalama 15 bin kadında görülen meme kanserini tetikleyen çeşitli faktörler bulunuyor. Genetik faktörler, çevre koşulları ve yaşam biçimi bu kanser türünü tetikleyebiliyor. Nedeni ne olursa olsun yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türk kadınlarında görülen kanser vakalarının yüzde 20-25’ini oluşturan meme kanseri, erken teşhis edildiğinde yüzde 100’e varan oranda tedavi edilebilen bir hastalık.” Açıklamasında bulundu.

Erken teşhisin önemine dikkat çeken Boz, “Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi