Elbistan'da 6 yaşındaki çocuğa minyatürüreterorenoskop yöntemiyle böbrek taşı tedavisi yapıldı.

Elbistan Devlet Hastanesinde Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Akif Türk tarafından 6 yaşındaki hasta Taha Ceran’a minyatürüreterorenoskop yöntemiyle böbrek taşı tedavisi yapıldı.

Opr. Dr. Akif Türk yaptığı açıklamada, “Böbrek ve üretertaşı her yaşta görülmekle birlikte çocuk hastalarda erişkinlere nazaran daha az sıklıkta görülmektedir. Çocuk hastalarda birincil tedavi ESWLdışardan ses dalgalarıyla taşı kırmak olupESWL’ ye uygun olmayan hastalarda ise cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Özellikle 0.5 santimden büyük üretertaşlarında taş kendiliğinden düşmeyeceği için cerrahi tedavi gerekmektedir. Cerrahi tedavi ise üreterorenoskop ile üretradan girilerek lazer ile taşıküçük parçalara ve toz haline getirinceye kadar kırmaya dayanmaktadır” diye konuşan Opr. Dr. Akif Türk sözlerine şu şekilde devam etti.

“Çocuk hastamızın sağ böbrek kanalında 1 santimetreye yakın taş saptanmıştı ve hastaya cerrahi tedavi gerekmekteydi. Daha önce bu tip hastalar hastanemizde ameliyat ekipmanlarımız olmadığı için çevre illere sevk edilmekteydi. Hastanemiz yönetimi tarafından gerekli ameliyat ekipmanları sağlandığından hastamızın ameliyatı başarıyla yapıldı ve sağlığına kavuştu” dedi.

Bundan sonra hastaların sevkine gerek kalmadan bu tür ameliyatlar ve daha da fazlasının yeni alınacak ekipmanlar ile hastanede bölge halkının hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi