İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyen Gülbeyaz Şahin, yaz aylarında artan sıcak hava dolayısıyla vatandaşlara önerilerde bulundu.

İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyen Gülbeyaz Şahin, yaz aylarında sıcak hava nedeniyle vücudun su ihtiyacının arttığını söyleyerek, “Bu ihtiyaç gazlı içecekler, limonata ya da meyve suyu yoluyla giderilirse beraberinde fazla kilo riski de gelir. Çünkü bu içecekler yüksek kalori içerirler. Diğer yandan yazın çok tüketilen dondurma da yüksek kalorili bir gıdadır. Dolayısıyla bunları tüketirken dikkatli olmak gerekir” dedi.

Diyetisyen Şahin, “Yaz aylarının başlamasıyla birlikte hava sıcaklığı ve nem oranı artıyor, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem yüzünden deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Bu nedenle su ihtiyacının giderilmesi önemlidir” açıklamasında bulundu.

Su tüketimi konusunda vatandaşların 2 Litrenin altına düşmemesine değinen Şahin, “Kadınların yaz aylarında günde ortalama en az 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı oluyor. Ancak egzersiz yapıldığında, her yarım saat için 1-2 bardak daha su tüketilmesi gerekiyor. Susamayı beklemeden su tüketilmeli, mutlaka düzenli su içilmeli. Su içmek zor geliyorsa suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon eklenebilir. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir ve soda doğru seçimlerdir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi