Kuru öksürük, balgamlı öksürüğe nazaran tedavisi daha kolay olan bir öksürük çeşidi olmakla birlikte bahar aylarında görülen kuru öksürük, astım, bronşit, reflü gibi önemli hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden öksürüğün çeşidine, niteliğine ve ne kadar süredir devam ettiğine göre çocuğa farklı tedaviler uygulamak gerekiyor.
Öncelikle çocuğunuzun yanında sigara içiyorsanız; bu kötü alışkanlığınızı bir an önce bırakmalısınız. Çocukta kuru öksürüğe neden olan en önemli nedenlerin başında anne ve babanın çocuğun yanında sigara içmesi yer alıyor.

Çocuğunuzda herhangi bir alerjik durum söz konusu ise alerjiye neden olan sebepleri de ortadan kaldırmalısınız. Çocuğunuzda alerjik astım varsa evdeki toz, mantar ya da akarları güzelce temizlemeli, evde havalandırma yapmaya özen göstermelisiniz.
Viral hastalıklar söz konusu olduğunda doktor tarafından önerilen öksürük şuruplarını çocuğunuza düzenli olarak içirmelisiniz. Geceleri çocuğunuzun yattığı odaya mentollü buhar uygulaması yaparak, odasını nemlendirebilirsiniz.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nasıl Giderilir?

Balgamlı öksürüğü olan çocuğunuza bol bol su içirmeli, ona sık sık duş aldırmalı ve onun boğazını yumuşatacak içecekler tüketmesine yardımcı olmalısınız.
Elma kabukları ile hazırlanan çay; balgam giderici bir özelliğe sahip olduğu için bu çayı, çocuğunuza öksürüğü geçene kadar gönül rahatlığı ile içirebilirsiniz. Soyduğunuz elmanın kabuklarını biraz tarçın bir miktar karanfil ve zencefil ile birlikte güzelce kaynattıktan ve 15 dakika demledikten sonra bu çayı, çocuklarınıza günde 2-3 defa olacak şekilde içirebilirsiniz.

Yarım litre suya 7- 8 adet keçiboynuzunu kırarak atabilir, kaynattıktan sonra sabah ve akşam aç karnına olacak şekilde çocuğunuza içirebilirsiniz.
Bir diğer önemli tarif ise soğan kürü ile öksürük giderme. Orta boy soğanı 8 e böldükten ve 2 bardak su ilave ettikten sonra kaynatabilir ve su ılıdığında çocuğunuza içirebilirsiniz. Ancak bu kürü, ılık iken çocuğunuzun tüketmesi gerekiyor. Çayı her defasında yeniden hazırlamalı, beklemiş suyu kullanmamalısınız.

Çocuklarda öksürük, en sık görülen problemlerin başında gelir. Çocuk çoğu zaman akut  bir sorunla değil, vücudun üstesinden gelebileceği nitelikte basit bir sorunla karşı karşıyadır ve kuru öksürük bir günden fazla sürmediği sürece sorun yoktur. Ancak, ateşli ve ağır öksürüklerin bertaraf etmekte güçlük yaşanan bir hastalığın belirteci olması olasılığı da hayli yüksektir.  Bu durumda hekim kontrolü gerekli olacağından, bir acil servise veya polikliniğe başvurmanızda fayda vardır.

Editör: Haber Merkezi