Ev, iş yeri ayırt etmeden herkesin vazgeçilmez aksesuarlarımız arasında yerini alan klimalar, gayet iyi bildiğimiz gibi dikkatli kullanılmadığı zaman ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor:

Sıcak ve soğuk havanın ani değişimlerine karşı kendini koruyamayan vücut, başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa yol açıyor. Bilinçsiz kullanılan klimalar, özellikle yaşlıları, çocukları ve astım hastalarını fazlasıyla etkiliyor. Ani hava değişimlerinin vücuda olduğundan fazla yük eklemesi, bu tip hassas bünyelerin kolayca sorun yaşamasına sebep oluyor.

Klimalardan yayılan bazı bakterileri önlemek ve özellikle astım hastalarının dikkat etmesi gereken nokta ise filtresiz klimalar. Bakteri yayılmasını önlemek için bakteri filtresi bulunan klimalar tercih edilmelidir.


Klimaların temizlik ve bakımı her yıl düzenli olarak yapılmadır. Duvar tipi ve multi sistemli klimaların filteleri 15 günde bir, tavan tipi klimaların filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir.


Sıcaklık değişimi birden değil, yavaş yavaş, en fazla bulunan ortam sıcaklığından aralıklarla, 5’er derece düşürülerek mekan soğutulmalıdır.


Klimaların nem ayarı yüzde 50 olurken, sıcaklık 23 derecenin altına düşürülmemelidir.


En çok şikeyet edilen durumlardan biri olan tutulmaları önlemek için ise; soğuk havayı direkt vücudunuza doğru almadan ve uzun süre yakınında durmadan kullanmalı özellikle yüze ve göğüse doğru direkt olarak vurmamalıdır.

Editör: Haber Merkezi