Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Meme Kanseri ’ne dikkat çekmek için bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Afşin Kapalı Spor Salonunda düzenlenen programa Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Kahramanmaraş Halk Sağlığı Merkezi Müdürü Ahmet Yener, İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, Afşin İlçe Sağlık Müdürü Muhammet Aysan, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, her 10 kadından birinin meme kanseriyle karşılaştıklarını kaydetti. Müdür Yener, “Afşin gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantıyı geçen senede gerçekleştirmiştik. Afşin’i seviyoruz ve Afşin’de bu tür toplantılara büyük önem veriliyor ve katılım seviyesi yüksek oluyor. Organizasyonlarımızda Afşin Belediye Başkanımız Fazlı Aydoğan bizlere destek veriyor kendilerine çok teşekkür ediyorum. KETEM bilgilendirme toplantısını ilk olarak Afşin’de yapmayı tercih ediyoruz ve gördüğümüz bu tabloda ilk olarak Afşin’i tercih etmemizin doğru bir seçim olduğunu gösteriyor ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Kanser çağımızın hastalığı ve kadınlarımızda meme kanseriyle çok fazla karşılaşıyoruz. İstatistik olarak her on kadından birinde meme kanserine rastlanmakta fakat erken teşhis edildiği zaman tedavisi de mümkün bir kanser türüdür meme kanseri. Devletimizin vermiş olduğu imkanlarla hastanelerimizde ücretsiz olarak meme kanseri taraması yapılmaktadır bunu tüm halkımızın bilmesini istiyorum.” açıklamasında bulundu.
Daha sonra konuşma yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, hedeflerinin  bu tür programlar düzenleyerek bayanların meme kanseri konusunda bilinçlendirme olduğunu işaret etti. Müdür Çitil, “Bu meme kanseri bilinçlendirme programında emeği geçen ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Ölümle sonuçlanan kanserler içerisinde meme kanseri akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu programlar sayesinde bayanlarımız meme kanseri konusunda bilinçlendikçe ve kendi kendine muayene yöntemlerini uyguladıkça erken teşhisi sağlanacak bu hastalığın ve bu sayede hastalığın önüne geçmiş olacağız. Afşin halkı hizmetlerin hepsini hak etmektedir. Son birkaç yılda sağlık alanında Afşin’imize bir takım şeyler kazandırdı. 112 acil istasyon sayılarımız arttı, Afşin Devlet Hastanemize ek bina yapılıyor ve en kısa zamanda hizmete açılacak. Afşin’de tomografi cihazı sorunu vardı ve uzun bir uğraş sonucunda tomografi cihazı Afşin Devlet Hastanemizde hizmet vermektedir. Hastanemizde Ağız ve diş sağlığı bölümünü yeni yerine taşıdık ve geniş bir mekanda Afşin’imize hizmet vermekte.” dedi.
Bayanların en ihmal ettiği konunun sağlık olduğunu hatırlatan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Bayanlarımızın en ihmal ettikleri konu sağlıktır. Bayanlarımız evlerini ihmal etmez, beylerini ihmal etmez, çocuklarını ihmal etmez ama o süt pınarı olan ve hayatlarını etkileyen konuda dikkatsizdirler. Ümit ediyorum ki bu toplantı kadınlarımızda bir dikkat uyandırır ve daha çok dikkat ederler. okullarımızda meslek edinme alanında bilgiler aktarılır. Ama mutluluğun en önemli sağlık konusunda maalesef kalıcı, bizim hayatımızı düzenleyici önemli bilgiler tam olarak verilmez. Bu defa hastanelerimize ve doktorlarımıza çok fazla iş düşmekte. Son yıllarda Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koruyucu hekim organizasyonu sağlık bakanlığının yapmış olduğu en önemli organizasyonlarından birisi. Bunu düşünenleri ve uygulayanları tebrik ediyorum. Burada bulunan halkımız uzmanlarımızın vermiş oldukları bilgileri anlamaz ve bunlardan faydalanmazsanız bu sadece etkinlik olarak kalır. Her şey sizlerin elinde. Türkiye’de sağlığımız, mutluluğumuz, çocuklarımız bunların hepsi bayanlarımıza emanet. Bu emanetin kıymetini sizler bileceğiniz için sizlere emanet. Bugün burada verilen bilgiler ümit ederim ki binlerce can kurtarır.” şeklinde konuştu.
‘İnsanın kendi sağlığına dikkat edip etmemesi dini bir konudur’ diyen Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, şunları kaydetti:
“Böyle bir programda Müftülüğümüzün de katkımız olup olamayacağı sorulduğunda biz katkıda bulunacağımızı ve bundan şeref duyacağımızı belirttik. Cenab-ı Allah’ın yaramış olduğu beden bizim mi? Hayır emanet. Cenab-ı Allah öyle güzel yaratmış ki bedenimizi, hem mana olarak hem de et ve kemik olarak gerçekten paha biçilemez bir değerde yaratmıştır ve insanın bedenin insana emanet olduğunu dinimiz belirtmiştir. Dolayısıyla insanın kendi sağlığına dikkat edip etmemesi dini bir konudur. İnsan sıhhatine dikkat etmeden yaşarsa günah işlemiş olur. Onun için sıhhatin ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz ve buna göre yaşamalıyız.
Afşin Kapalı Spor Salonu bahçesine kurulan çadırda programa gelenlere gözleme ikram edildi. Program Uzman Dr. Güven Erdoğrul ve Onk.Uzm. Cemile Karadeniz’in “Meme Kanseri” hakkında vermiş olduğu geniş bilgi ardından son buldu.
 
 
Editör: Haber Merkezi