14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin katkılarıyla Necip Fazıl Kültür Merkezinde, saat 17.00 da bir program düzenlendi.

Programa İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Murat Çoşkun, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener , Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Semih Yancar,Milli Eğitim Müdürü M.Emin Akkurt, Sağlık-Sen İl Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci ve çok sayıda sağlık çalışanları ve aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşından sonra bir açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Murat Çoşkun şöyle konuştu, “Bu yılki Tıp Bayramı etkinliklerimizi; Sağlık Müdürlüğümüz organizasyonunda, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve KHB Genel Sekreterliğinin katkılarıyla yapmaktayız. Emeği geçen herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

14 Mart Tıp Bayramının tarihçesine kısaca değinecek olursak; Sultan II. Mahmut Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle, "Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" adlı askeri tıp okulu 14 Mart 1827’de açılmıştır. Bu tarih ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Okulun kuruluş günü de 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak belirlenmiştir.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Bildiğiniz gibi tıbbiye öğrencileri Türk Bayrağımızı İstanbul’un her yerinden görülebilecek şekilde İstanbul Tıp Fakültesinin yüksek bir yerine asarak , İstanbul işgaline karşı, direniş ve vakarlı tavırlarını sergilemişlerdir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunmasında göstermiş oldukları duruş ve inançlı hareketleri ile de çok önemli bir anlam kazanmıştır.
Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşında da gösterdikleri bu onurlu duruş, bayrak, vatan ve yüce dinimiz İslam adına atılmış kutsal adımlardır. Buradan siz kıymetli misafirlerimizin huzurunda, Çanakkale Savaşının 100. Yılı dolayısıyla, Çanakkale Savaşında canlarını feda eden aziz şehitlerimizi de rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.
Günümüze kadar gelen bu 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları, aynı zamanda içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, "Sağlık Haftası" olarak da kutlanmaktadır.

Mesleğimizin her alanında yıllarca insan sağlığı için hizmet vermiş ve bu gün aramızda olmayan değerli sağlık çalışanlarımızı da saygıyla anıyor, tüm sağlık camiasının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum.
İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal saygın ve onurlu mesleği büyük fedakârlıkla yerine getiren, en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında özveriyle çalışan, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza ve kıymetli ailelerine bu kutsal mesleğe verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. ”diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra , Çanakkale Zaferinin 100. Yılı münasebetiyle, Çanakkale Savaşında hizmet veren sağlık çalışanlarına atfen hazırlanan fotoğrafların yer aldığı slayt gösterisiyle yapıldı.

Program, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Müzik topluluğu solo korosunun “Çanakkale İçinde Vurdular Beni” türküsüyle başlayarak devam etti.

Program, katılımcılara hediyelerin takdimi ile sona erdi.
Editör: Haber Merkezi