Yedisu Fayı’nın deprem tekerrür periyodunun dolduğunu söyleyen Naci Görür, Dersim’e dikkat çekti. Doğu Anadolu Fayı’nın kırıldığını dile getiren Görür, “Önlemler için hızlanılmalı" dedi.

6 Şubat’ta Maraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin üzerinden bir sene geçmesinin ardından bölgede depremler sürüyor. Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, gazetemize bölgede dikkat edilmesi gereken yerler için değerlendirmelerde bulundu. Görür, Yedisu Fayı’nın deprem tekerrür periyodunun dolduğunu söyleyerek Dersim’e dikkat çekip Maraş depremleri sonrası Doğu Anadolu Fayı’nın kırıldığını söyleyerek diğer iller için de çağrıda bulundu: “Çalışmalar pek yok, bir an önce hızlanılmalı.”

"FAYLARLA SINIRLANMIŞ BİR KENT"

Prof. Dr. Naci Görür, Dersim’den özellikle endişelendiklerini söylerken, Dersim’in faylarla kaplı olduğuna dikkat çekti. Görür, “Dersim’in kuzeyinde bir Kuzey Anadolu Fay Hattı var. Bu fay Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki kısmı Yedisu Fayı diye söylenir ve o fay Dersim’in kuzeyinde yer alır. Dersim’in doğusunda bir fay var, bu fay da Bingöl Karlıova’dan başlar, Elâzığ’a kadar gider, oradan da Malatya’ya uzanır, oradan da Maraş’a. Bu son depremlerin üreticisi olan fay. O fay da Dersim’in doğusunda yer alır. Dersim’in batısında ise Ovacık fayı var. Dersim’i güneyden bir anlamda çok yakından sınırlayan Yedisu’ya paralel Nazimiye Karakocan Fayı var. Bu söylediklerimden anlaşıldığı gibi Dersim faylarla sınırlanmış bir kent” dedi.

7 VE ÜZERİ BİR DEPREM BEKLENİYOR

Görür, bu faylardan özellikle kuzeydeki Kuzey Anadolu Fayı yani Yedisu Fayı’nın deprem üretme tekerrür periyodunun dolmak üzere olduğunu söyledi. Çok az bir vakit kaldığını dile getiren Görür, 7 ve üzeri bir deprem beklendiğini belirtti: “Erzincan- Bingöl Karlıova arasında onun deprem üretme tekerrür periyodu dolmuş. Orada en son 1784’te deprem oldu, 7’nin üzerinde. Yedisu Fayı’nın süresinin dolduğunu söylüyoruz. Karlıova Bingöl’ün havzası gibi. Şimdi Karlıova Göynük arası oranın da Yedisu’ya yakınlığı ve aynı zamanda 6 Şubat depremleriyle enerji yüklemiş olmasını öngörerek Dersim’den ciddi bir endişe duyuyoruz. Dikkatli olunması gerektiğini, az bir vakit kaldığını belirtiyoruz.”

BİTLİS-ZAGROS KUŞAĞINDAKİ YERLEŞİM ALANLARINA DA DİKKAT

6 Şubat depremlerinde Doğu Anadolu Fayı’nın kırılmış olmasının yaratacağı tehlikelere de değinen Görür, kırılan fayın enerji transfer etmiş olabileceğini söyleyerek, “Bitlis- Zagros bindirme kuşağına da enerji transfer etmiş olabileceğini söylüyoruz. Transfer nedeniyle Bitlis-Zagros kuşağı da belli ölçüde depremlerle harekete geçebilir. Nitekim şimdi orada ufak ufak depremler oluyor. Hakkâri’de son günlerde olmaya devam ediyor. Daha büyüklerinin olmasından da endişe ediyoruz. Onun için Bitlis-Zagros kuşağı boyunca olan yerleşim yerlerinin olduğu alanlarda dikkatli olunmalı. Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkâri ve Şırnak gibi kentlerde daha dikkatli olunmalı” diye uyarıda bulundu.

"BÜTÜN DÜNYA YAPIYOR NEDENSE BİZDE ANLATAMIYORSUN"

Deprem dirençli kentler için yapılması gerekenleri anlatan Görür, çalışmaların pek olmadığını söyledi: “Çalışmalar pek yapılmıyor. Yapılması gerekenler sadece yapı stokuyla ilgilenmek değil. Bir kenti meydana getiren bileşenleri, halkı, altyapıyı, ekosistemi ve çevreyi, ekonomiyi nasıl etkileyeceğine dair deprem dirençli yapılacak çalışmalara hız vermeleri lazım. Bunları tespit etmek lazım, bu kadar basit. Bütün dünya bunu yapıyor. Nedense bunu bizim yerel yöneticilere bir türlü anlatamıyoruz yani, daha nasıl söylenir bilmiyorum.”

Kaynak: HABER MERKEZİ