Panama’da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından hükümet Ulusal Acil Durum ilan etti. İlk belirlemelere göre en az 27 kişi yaralandı, 426 konut ve 419 eğitim kurumu hasar gördü. Depremin yol açtığı zararların karşılanması için 100 milyon dolara kadar kaynak ayrılacağı açıklandı.

Orta Amerika ülkesi Panama, şiddetli depremin ardından afetle mücadele çalışmalarına başladı. Ülkenin güneyinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, çok sayıda konut ve eğitim kurumunda hasara yol açarken, hükümet ülke genelinde Ulusal Acil Durum ilan etti.

Bakanlar Kurulu Sekreteri Juan Carlos Orillac, olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, depremde en az 27 kişinin yaralandığını ve yüzlerce binanın zarar gördüğünü bildirdi. Orillac, afetin neden olduğu hasarların giderilmesi için 100 milyon dolara kadar kaynak ayrılacağını duyurdu.

Ekonomi ve Finans Bakanı Felipe Chapman ise ülkenin hasarların karşılanması ve acil ihtiyaçların giderilmesi için gerekli mali kaynaklara sahip olduğunu belirtti.

426 konut ve 419 eğitim kurumu hasar gördü

Panama hükümetinin açıkladığı ilk verilere göre depremde 426 konut ile 419 okul ve eğitim merkezi zarar gördü. Yapılan incelemelerde, yaklaşık 2 bin 130 kişinin yaşadığı konutlarda hafif çatlaklardan ağır hasara ve yıkıma kadar farklı düzeylerde hasar tespit edildi.

Evleri kullanılamaz hale gelen ailelere acil yardım ulaştırılırken, hasarlı konutların onarılması ve ihtiyaç duyulan yerlerde yeni evlerin yapılması için çalışmaların yürütüleceği bildirildi.

Depremin ardından 100’den fazla artçı sarsıntının yaşandığı ülkede bazı vatandaşlar, yeni sarsıntı endişesiyle geceyi parklarda ve sokaklarda geçirdi.

Yetkililer, özellikle depremin merkez üssüne yakın bölgelerde bulunan Herrera, Los Santos ve Veraguas eyaletlerinde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim Bakanı Ventura Vega’nın da 12 Ekim’de başlayacak hafta için hangi bölgelerde yüz yüze eğitime devam edileceğine, hangi bölgelerde eğitime ara verileceğine ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Tarihi San Atanasio Kilisesi ağır hasar aldı

Deprem, Panama’nın kültürel mirasını da etkiledi. Los Santos eyaletinde bulunan tarihi San Atanasio Kilisesi ağır hasar gördü. Kilisenin çan kulesinin üst bölümü yola çökerken, yapının duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Güvenlik gerekçesiyle kiliseye girişler kapatıldı.

Tarihçi Manuel Moreno Arosemena, kilisenin bölge halkı için yalnızca bir yapı olmadığını, aynı zamanda manevi ve duygusal değeri bulunan ortak bir sembol niteliği taşıdığını belirtti.

Ülkede beş eyalette en az 13 kilisenin hasar gördüğü bildirildi. Penonomé kentindeki San Juan Bautista Katedrali’nde ise rahipler ve bölge piskoposu Edgardo Cedeño toplantı halindeyken kulelerden biri çöktü.

Deprem başkentte de hissedildi

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) verilerine göre, Panama’nın güneyinde, Pitaloza Arriba bölgesine yakın noktada meydana gelen deprem yaklaşık 10 kilometre derinlikte kaydedildi. Başkent Panama City’de de hissedilen sarsıntının ardından, doğu Pasifik’te kıyısı bulunan bölgeler için tsunami uyarısı yapıldı.

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada halka sakin kalma çağrısında bulundu.

Hükümet ve acil durum ekipleri, depremden etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarını sürdürürken, evleri zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve hasarlı yapıların durumunun belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: AA