Slovenya ve Romanya'dan buraya ziyarete geleceğini ve Afşin’in sadece Türkiye'ye değil, dünyaya da açılacağını söyleyen Özkırım, “Bu proje aynı zamanda Türkiye'de bir ilk olarak api turizmin, turizm rotasının ilk durağını oluşturacak. O yüzden tüm tabelalar aynı zamanda İngilizce olarak da hazırlandı. Çünkü ilk ekibimiz Slovenya ve Romanya'dan buraya ziyarete gelecek ve Afşin sadece Türkiye'ye değil, dünyaya da açılacak. Projeler her zaman olur. Projeler her zaman destek de bulur. Eğer akılcı ve doğru bir projeyse. Ama bir proje yapmaktan daha zor olanını biliyorum değerli Afşinliler. Projeye sahip çıkmak. Proje sürdürmek ve projenin tozlanmasını atıl hale gelmesini önlemektir. Bu projenin sahibi sizlersiniz. Bu projenin fikri mimarı olarak sizlerden ricam ne olur sahip çıkın. Yüz yıl sonra buraya gelen Afşin Arı dünyasını gene ziyaret etsin.” dedi.

Arı Dünyası evi açılışında konuşan Özkırım, “Öncelikle Cumhuriyet Bayramı'nızı kutluyorum. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyorum. Böyle özel bir günde sizlerle burada bulunmaktan Ankara yerine burada bulunmak büyük onur duyuyorum. Çünkü cumhuriyet emek olan, üretim olan her yerde ve burada da iki yıldır gerçekten çok özel bir emek var. Arı eviyle başlayan, daha sonrasında da arı dünyasıyla devam eden bir emek. Burada birçok dost, birçok arkadaş edindim. Afşin'in güzel insanlarını bu projeyle tanıma fırsatı buldum. Öncelikle hocam bu son gelişiniz mi? Diye endişelenen, kaygılanan tüm değerli dostlarıma şunu söylemek istiyorum ki benim bilimsel danışmanlığımın son ziyaretidir. Ancak, bundan sonra fahri Afşinli, Afşin kızı, Afşin'de abla olarak kendim kendi öz hür irademle, kendi imkanlarımla burayı sık sık ziyarete geleceğim. Çünkü burada bir evim var.” dedi.

ÖZKIRIM’DAN BAŞKAN GÜVEN’E ÖVGÜ

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in inancı, desteği ve başarısıyla projenin bittiğini söyleyen Özkırım, “Projeleri Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'in inancıyla, desteğiyle, başarıyla bitirmekten büyük onur duyuyorum. Arı dünyası, arı dünyası projesi arı evinden sonra gelen bir proje. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Afşin Belediyesi'nin çünkü sadece ajans değil, belediyenin de katkı vermesi zorunluluğu olan bir proje oldu. Çünkü çok şey yapmak istedik. Arı evinde arıların doğal yaşamına tanık olmak çok güzel ama aynı zamanda sokulma riskini de içeriyordu. Doğal yaşama tanık olmak bilgiyi içermiyordu. Çünkü sadece izliyordu gelenler. Ama içinde arının kaç bacağı var? Kanadı kaç tane bilgisi yer almıyordu. Dolayısıyla arı dünyası projesi böyle doğdu. Arı dünyası ne bir müze ne bir bilimsel merkez, ne de bir sergi alanı. Bunların hepsinin karışımı. O yüzden arı dünyasına sadece bir müze ya da bilim merkezi diyemem. Bir güçler birliğidir arı dünyası” dedi.

Arı Dünyası’nın detaylarını anlatan Özkırım, “İçeriye girdiğinizde önce tarihsel gelişimle başlayacaksınız. Yani bizim arımızın ve balımızın, kültürümüzdeki yerini size gösterecek bir kerpiç duvar. Buranın mimarisindeki bir kerpiç duvar sizi karşılayacak. Sonra çiçeklerin arasından yükselen bir arı göreceksiniz. Ayaklarının değdiği her petek göz ışıldamış olacak. Bu da ne kadar mucizevi bir varlık olduğunu ve bize getirdiklerini gösterecek. Arının altındaki tüm çiçekler buradan, Binboğa Dağları'ndan toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir. Yani sizin size ait olanlar ve yediğiniz balın içinde hangi çiçeklerin olduğunu böylelikle görebileceksiniz. Sonra Binboğa Dağlarının bir maketiyle karşılaşacaksınız. Orada sizin önünüze gelen balı arıcılarımızın hangi emeklerle, hangi dağların başında ürettiğini göreceksiniz. Çünkü kovanları göreceksiniz bu topoğrafik makette. Laf aramızda, kendi köyünüzde arayacaksınız orada eminim. Bakın Bizim köyde burada gösterilmiş mi diye. Hemen ardında bir kovan göreceksiniz. Bu kovan içinde arıları var. Ama korkuya yer yok. Çünkü gerçek boyutunda değerli fotoğraf koordinatörümüz Mustafa Ertekin'in birebir boyutta çektiği arıları bal peteklerinin yapıştırdık ki rahatlıkla içinde kraliçe arıyı bulun. Şöyle kendinize yaklaştırın ve kovanın içinde arıların nasıl yaşadığını gözlemleyin. Hemen yanı başında da yediğiniz balın içindeki bitkilerin hem kurutulmuş hem de fotoğraflanmış canlı hallerini göreceksiniz. Yani balınızı deşifre edilmiş halde bulacaksınız. Çünkü Afşin Arı Evi balını Afşin Bal Birliği, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Afşin Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin imzalamış olduğu protokolle her yıl analiz ediyoruz. Ve hem hijyenik hem de içerik bakımından raporluyoruz. Tarım Müdürlüğümüzü de örnek alan, tutanak tutan değerli veteriner hekim ve gıda mühendislerimize de çok teşekkür ediyorum. Çünkü devlet bu işin uygulama alanı. Daha sonrasında ise az önce olgunlaşma enstitüsü müdürümüzün müdürlüğümüzün ürettiği aynı zamanda Afşin Belediyesi'nin markalaşarak ürettiği lavanta yağı ve arı figürlü yani bu atmosferden etkilenip yanınıza götürmek isteyeceğiniz hediyelik eşyaların sergilendiği bir alan göreceksiniz. En son kısım çocuklarımız için. Değerli çocuklar, değerli geleceğimiz, sizler de arıların yaşamını aynı arıların yavrularını koyduğu petek gözlerinin içine girip orada sizler için hazırladığım arılar şatosu adlı masal kitabının yazarı olarak sizler için yazdığım masallarla öğrenebileceksiniz. E tabii ki tüm bunlardan sonra biz de ziyaretçilerimizin bize bir iz bırakmasını istiyoruz. Orta yerde göreceğiniz haritanın üzerine buraya nereden ziyarete geldiğinizi, kırmızı bir çekiçli, kırmızı rabbiyeyle işaretleyerek ziyaretçilerimize bize iz bırakacaklar” dedi.

Kaynak: DENİZ DOĞAN