Bursa’da hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, az sayıda bulunan “enginar soyucu” ustaları tarlalara indi. Zorlu ama yüksek kazançlı bu mesleği yapan ustalar, 3 aylık sezonda aylık 240 bin liraya varan gelir elde ediyor.

Türkiye’nin en büyük ikinci enginar üretim merkezi olan Bursa’da, özellikle Nilüfer ilçesinde yoğunlaşan üretim, sezonluk iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Enginarları sofraya hazır hale getiren ustalar, tane başına ücret alarak kısa sürede yüksek kazanç sağlıyor.

GÜNDE 1000 ENGİNAR, AYLIK 240 BİN TL

Yaklaşık 10 yıldır bu işi yapan İbrahim Nizamsever, enginar soyumunun hem zor hem de kazançlı bir meslek olduğunu belirtiyor. Nizamsever, günde ortalama 1000 enginar temizlediğini ve tane başına 8 ila 15 lira arasında ücret aldığını söyledi.

Bu hesapla günlük kazancın 8 bin lirayı bulduğunu belirten ustalar, 3 aylık sezon sonunda toplamda yüz binlerce liralık gelir elde ediyor.

HER ENGİNARDA 40 BİLEK HAREKETİ

İşin dışarıdan kolay göründüğünü ancak oldukça zahmetli olduğunu belirten ustalar, her bir enginarın temizlenmesi sırasında yaklaşık 40 bilek hareketi gerektiğini ifade ediyor. Bu nedenle iş, hem hız hem de ciddi el becerisi gerektiriyor.

BURSA TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA

TÜİK verilerine göre Bursa’da 7 bin 531 dekar alanda yaklaşık 9 bin 778 ton enginar üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretimle Bursa, Türkiye’de İzmir’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Sadece Hasanağa Mahallesi’nde 400 bin enginarın hasat edilmesi, bu sektörde çalışan az sayıdaki ustanın ne kadar önemli bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor.

Sezonluk bu zorlu meslek, kısa sürede yüksek gelir sağlamasıyla dikkat çekerken, aynı zamanda yoğun emek gerektirmesiyle de öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi