Ulusal ve global denim markalarının en önemli çözüm ortaklarından biri olan Maritaş ile Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, sürdürülebilirlik odağında genç tasarımcıları sektörle buluşturan yaratıcı bir projeye imza attı. “Moda Tasarım Proje III” dersi kapsamında hayata geçen bu iş birliğinde, Maritaş’ın ileri dönüşüm anlayışıyla öğrencilerin kullanımına sunduğu özel denim kumaşlar; 18 üçüncü sınıf öğrencisinin özgün yorumlarıyla yeniden şekillendi.
Pamuğun tarladaki yolculuğundan başlayarak, kumaşın üretim süreçlerine, ürünün tasarımına ve son tüketiciye ulaşmasına kadar olan her aşamada hem akademisyenlerle hem öğrencilerle hem de sektör paydaşlarıyla ortak projeler geliştiren Maritaş, Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü ile Moda Tasarım Proje III dersi kapsamında ‘’Sürdürülebilirlik ve Denim Giysi Tasarımı’’ teması çerçevesinde anlamlı bir proje gerçekleştirdi. Maritaş, depolarında bulunan stok kumaşlarını; ileri dönüşüme kazandırma, öğrencilerin yaratıcılıklarını destekleme ve sürdürülebilirlik bilincini ön plana çıkarma amacıyla tasarım öğrencileriyle buluşturdu. Üçüncü sınıf öğrencilerinden oluşan 18 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen bu projede genç tasarımcılara gerçek bir endüstri deneyimi sunarak, teorik bilgilerin pratik uygulamalarla pekiştirilmesi hedeflendi. Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü ile gerçekleştirilen bu iş birliği Maritaş’ın sektörel projelerini bir çatı altında toplayan INSIDERS konsepti altında projelendirildi. Öğrenci tasarımlarından öne çıkan seçkiler, Maritaş’ın Amsterdam’da gerçekleşen Kingpins Fuarı’ndaki standında sektörün öncü markalarıyla buluşturulurken son tasarımlar ise Maritaş’ın Bahçelievler ofisinde gerçekleşen sergi açılışıyla sektör paydaşlarına sunuldu.
Kumaşlar Birbirinden Farklı Renklere Sahip Denimin Otantik Görüntüsünü Vurguladı
Denimi yalnızca bir kumaş değil, bilgi, vizyon ve iş birliği alanı olarak gören Maritaş, proje kapsamında fakülteye yaklaşık 300 metre kumaş tedariği sağladı. Özellikle hem kumaş konstrüksiyonunda hem de renk konusunda çeşitlilik sağlanmasına özen gösterilerek öğrencilerin yaratıcı tasarımlarına çözüm sunacak bir seçki hazırlandı. Kumaşlar, Maritaş patentli, tamamen doğal ve kil boyalı ürün grubu Terra Denim’den, zengin indigo renk yelpazesine sahip kumaşlara kadar çeşitlik barındırdı.
Öğrenci Tasarımlarında Çoklu Teknik Kullanımı Ön Planda Oldu
Birbirinden farklı renklere sahip denimin otantik görüntüsünü vurgulayan kalitedeki kumaşlarla hazırlanan öğrenci tasarımlarında çoklu teknik kullanımı dikkat çekti. Bu kapsamda, ileri dönüştürülmüş denim kumaşların kullanımı, atık minimizasyonu sağlayan tasarım teknikleri ve çevre dostu üretim süreçlerine yönelik yaklaşımlar öne çıktı. Renk paletinde ise genellikle denim doğal indigo tonları ağırlıklı olmakla birlikte, sezonun öne çıkan vişne ve bordo renkleri, doğal ve toprak tonları da sıklıkla kullanıldı. Tasarımlarda özgün kesimler, farklı denim yıkama teknikleri ve yenilikçi detaylar öne vurgulandı.
‘’Amacımız, Geleceğin Moda Profesyonellerine İlham Vermek’’
Maritaş olarak kumaş üretmenin ötesinde inovasyonu, tasarımı ve sürdürülebilirliği bir araya getirmek için çalıştıklarını ifade eden Maritaş Genel Müdür Yardımcısı Alihan Kesim, ‘’Bu vizyon doğrultusunda, üniversitelerle yürüttüğümüz iş birlikleri bizim için büyük bir değer taşıyor. Üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar; Ar-Ge odaklı inovasyon projelerinden, öğrenci staj ve mentorluk programlarına, koleksiyon bazlı tasarım projelerinden, sürdürülebilir malzeme araştırmalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Amacımız, genç yetenekleri sektöre kazandırmak, denim teknolojilerini birlikte geliştirmek ve geleceğin moda profesyonellerine ilham vermek. Bu amaç kapsamında Haliç Üniversitesi iş birliğiyle tasarlanmış ürünlerimizi sunmaktan gurur duyuyoruz. Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Türkiye'de “Sürdürülebilirlik ve Denim Giysi Tasarımı” derslerini müfredata dahil eden öncü üniversite olma özelliğini taşıyor.’’ ifadelerini kullandı.
“’Bu Tür Sektör İş Birlikleri, Öğrencilerimizin Kariyer Yolculuklarına Büyük Katkı Sağlıyor”
Haliç Üniversite’sinin bu projeye öğrencilerin yaratıcılıklarını destekleyen, sektörel iş birliklerine teşvik eden ve sürdürülebilirlik bilincini ön plana çıkaran bir yaklaşımla dahil olduğunu ifade eden Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Mustafa Gürgüler, ‘’Tekstil ve moda eğitiminin en önemli unsurlarından biri, öğrencilerin sektörel gerçeklikle erken dönemde tanışmasını sağlamaktır. Maritaş ile gerçekleştirdiğimiz bu proje sayesinde öğrencilerimiz hem sürdürülebilirlik gibi kritik bir kavramı yaratıcı bakış açılarıyla yorumlama hem de denim gibi güçlü bir malzemeyle yenilikçi tasarımlar geliştirme fırsatı buldular. Bu tür sektör iş birlikleri, öğrencilerimizin kariyer yolculuklarına sağlam adımlarla ilerlemelerine büyük katkı sağlıyor. Gerçek bir endüstri deneyimi yaşayan öğrencilerimiz, sürdürülebilirlik gibi günümüz moda dünyasında kritik önem taşıyan kavramları tasarımlarına nasıl dahil edebileceklerini de öğrenme fırsatı yakaladılar. Maritaş ile kurulan bu iş birliği, öğrencilere hem malzeme bilgisi hem de tasarım süreçleri açısından değerli bir öğrenme ortamı sağladı.’’ açıklamasında bulundu.