Hayriye Ünal, Ömer Erdem, Taner Ay, Mehmet Ocaktan ve Osman Çakmakçı 2022’de yayımlanan ‘en iyi şiir’ kitaplarını KARAR okuyucuları için seçti.

Karar'da yer alan habere göre, jüri üyeleri Seyhan Erözçelik’ten Süreya Berfe’ye, Haydar Ergülen’den Furkan Çalışkan’a, Metin Kaygalak’tan Atakan Yavuz’a toplamda 17 şairin kitabına yer verdikleri seçimlerinde Yücel Kayıran’ın Everest Yayınları tarafından okura sunulan ‘Stasis’ kitabı yılın şiir kitabı olarak öne çıktı.

Öyküden romana, sinemadan sosyal bilimlere her yıl yayın dünyasında öne çıkanları okurlarımıza sunduğumuz yıl sonu değerlendirmeleri şiir alanında 2022’nin öne çıkanları ile devam ediyor. KARAR Şiir Jürisi Hayriye Ünal, Ömer Erdem, Taner Ay, Mehmet Ocaktan ve Osman Çakmakçı bu yıl yayımlanan ‘en iyi şiir’ kitaplarını okurlarımız için seçti.

Jürilerimizin seçimleri şiir okuyucuları için 2022’ye dair 17 kitaplık sağlam bir okuma listesi de ortaya koydu. Seçimlerde ayrıca, Seyhan Erözçelik, Süreya Berfe, Haydar Ergülen, Atakan Yavuz, Metin Kaygalak, Furkan Çalışkan gibi şairlerin kitapları da şiir dünyasında öne çıkan üretimler olarak dikkat çekiyor.

Cem Yavuz’un bu yıl birçok eleştirmen tarafından büyük takdir toplayan, 2022’nin edebiyat olayı olarak görülen ‘Paul Celan-Sesler İşitin Bizi de’ çevirisi ise kaçınılmaz olarak listemizde de kendine yer buluyor.

untitled-1-copy-001.jpg
Hayriye Ünal

Yücel Kayıran’ın beş bölümlük kitabı ‘Stasis’ (Everest), derin kazıyor. Kitap içinde kitap var deyim yerindeyse. Her bölümün apayrı anlatıları var, onları birleştiren ortak yön: Gerçekliğin süreğen, zalimane apaçıklığı ve kendi evrenini yalanla kurmamaya ahdetmiş bir bilinç. On beş şairin deneyi olarak İstanbul Bienali yayımı ‘Şiir Hattı’ kitabı ise bir proje-şiir. İçinde kitap bütünlüğünde nitelikli bir bölüm: Anita Sezgener. Yavaşlığa bir övgü olan Sezgener’in şiirleri, belgesel şiir niteliği taşır ve dünya/doğa bilinci açık bir ufuktan doğar.

Dikkate değer kitaplar: Atakan Yavuz ‘Düşerken Söylenecek Şarkılar’, Petek Sinem Dulun’un ‘Manevra Alanı’, Hüseyin Karacalar’ın ‘Her Şey Geçtiğinde’, Metin Kaygalak’ın tüm şiirleri ‘Siyah Divan’ ve Cem Yavuz’un Paul Celan çevirisi.

  • ÖMER ERDEM

YENİ BİR ŞİİR TABİATI YARATTIĞI İÇİN...

1- Süreya Berfe, Yavaş Yavaş Bilemiyorum: Özgün şiirsel duyuşu sadece tabiatla bağdaştırarak değil aynı zamanda adeta yeni bir şiir tabiatı yarattığı için.

2- Haydar Ergülen, Kuşların Göğü Önünde: Şiir kültürünü dilin ve tarihin süzgecinden geçirirken güncel ve naif bir estetik örüntü de kurabildiği için.

3- Yücel Kayıran, Stasis: İnsani acıları yakın tarihle sınarken aynı zamanda sapa bir metafizik arayışına daldığı için.

omererdem-01-copy.jpg
Ömer Erdem

4- Furkan Çalışkan, Kutsal Jeneratör: Teknik ile gündelik jargon arasına sıkışmış çağdaş insana, metinsel aralıktan dikkatli bir nazar kılmaya çalışma çabası taşıdığı için.

5- Atakan Yavuz, Düşerken Söylenecek Şarkılar: Şiirsel buluşu şiirsel arayışın yeni bir mantığıyla kendisine yol rehberi kılarken günceli de sırtlama gönüllüğünü taşıdığı için.

  • MEHMET OCAKTAN

METAFİZİK ARAYIŞLA ZENGİNLEŞEN MISRALAR

Her yıl yayımlanan edebiyat ürünleriyle, özellikle de yeni şiir kitaplarıyla buluşmak yaşadığımız hayatın anlam kazanması ve ruh dünyamızın zenginleşmesi açısından çok önemli. Bu bakımdan KARAR kültür-sanat sanat sayfasının yıl değerlendirmelerini önemsiyorum. Ancak bu yıl yeni çıkan şiir kitaplarını çok dikkatli izlediğimi söyleyemem, bu yüzden de kanaat belirtmekte zorlanıyorum. Sadece Yücel Kayıran’ın ‘Stasis’ adlı şiir kitabını dikkatli bir şekilde okuyabildim. Yücel Kayıran yeni kitabıyla, kendi şiirsel serüvenini metafizik arayışla zenginleştirerek daha olgun bir iklime taşımış bulunuyor.

  • TANER AY

BANA GÖRE YILIN KİTABI

Bu yıl içinde okuduğum şiir kitapları içinde,

1. Haydar Ergülen, ‘Kuşların Göğü Önünde’ (Kırmızı Kedi Yayınevi),

2. Süreyya Berfe, ‘Yavaş Yavaş Bilemiyorum’ (Yapı Kredi Yayınları),

3. Cengizhan Orakçı, ‘Kanayınca Irmak’ (Ötüken Neşriyât),

4. Yücel Kayıran, ‘Stasis’, Everest Yayınları ,

5. Ebru Özden, ‘Sonsuz Adla Çağrılış’ (Ötüken Neşriyât),

6. Ender Emiroğlu, ‘Travma Terapi’ (Ayrıntı Yayınları) şeklinde bir sıralama yapabilirim.

Bu yıl içinde yayımlanan şiir kitaplarının büyük bir kısmını okudum. Ergülen’in ‘Kuşların Göğü Önünde’si, okuduklarım arasında, bana göre ‘yılın şiir kitabı’. Toplu şiirleri, içindekilerin tarihleri eski olduğundan bu değerlendirmenin dışında bıraktım.

27kr2-taner-ay-kelle-copy.jpg
Taner Ay

Eğer onları değerlendirmeye alsaydım, Turgay Fişekçi’nin ‘Toplu Şiirler’ini de (Sözcükler Yayınları) yazardım.

OSMAN ÇAKMAKÇI

2022’NİN EDEBİYAT OLAYI

Paul Celan, Sesler. İşitin Bizi de, Çeviren Cem Yavuz, Everest Yayınları, Seyhan Erözçelik, Bütün Şiirleri, 160. Kilometre,Ergun Tavlan, Görme Huyu, Everest Yayınları, Metin Kaygalak, Siyah Divan, Everest Yayınları, Lâle Müldür, Kadınesk, YKY,

Bana göre şiir alanında 2022’nin edebiyat olayı Paul Celan’ın Cem Yavuz çevirisiyle yayımlanan ve oldukça geniş bir seçki olan ‘Sesler, İşitin Bizi de’ adlı kitabın yayımlanmasıdır.

Aynı zamanda bir çevirmenlik başarısı da olan bu kitap 20. yüzyılın en önemli şairlerinden birinin gerçek anlamda Türk dilinde karşılığını bulmasıdır. Bir diğer kayda değer yayıncılık gelişmesi de Seyhan Erözçelik bütün şiirlerinin iki cilt halinde çok şık bir şekilde yayımlanmış olmasıdır.

Erözçelik 80 Kuşağı’nın şiirde sınırları ihlal eden önemli şairlerinden. Ergun Tavlan’ın ‘Görme Huyu’ ise günümüz şiirinde dili en kıvrak ve aşırı şekilde kullanan şiirlerden oluşuyor. 90’ların önde gelen şairlerinden Metin Kaygalak’ın ‘Siyah Divan’ kitabı ise yıllardır bekleniyordu ve yayımlanmasıyla dikkatleri bir kez daha şairin üzerinde topladı.

Yılın son sürprizi ise Lâle Müldür’ün şiirinin mistik damarını daha da belirgin kıldığı kitabı ‘Kadınesk’ oldu.

Editör: Haber Merkezi