1995 ile 2016 yılları arasında Afşin Halk Ozanları Derneği kurucusu ve başkanlığını yapan Celal Çaçan, TRT Türkü Çukurova’dan Sesler programında kendi türküleri; Faydam yok, Güzelleme, Kurban Olduğum adlı türküleri söyledi. Program yaklaşık yarım saat sürerken Aşık Mahsuni Şerif’ten Gel Gel Yolcu adlı türküyü ve Aşık Devran Baba’dan da Leyla adlı türküyü söyledi.

Bağlama üretimine 40 yıldır devam ettiğini söyleyen Afşinli Ozan Celal Çaçan, program sunucusunun sorularını yanıtlayarak şunları söyledi; “Genellikle oyma ve yaprak üzerine çalışıyoruz. O zamanın meşhur sanatçılarıyla Yıldıral Çınar, bizim yöremizin Mahsuni’si gibi neşet gibi onlara çok meraklıydım. Bağlama da işin içine girince bütünleştirdim. İlk saz çalışım ilkokul 2.sınıftayken komşumuzun bir bağlaması vardı. 2 3 arkadaş bunu habersizce alarak çalmaya çalışırdık. Ben ilk haftada yeşil ördeği çaldım kendi kendime. Diğer arkadaşlara ders vermeye başlamıştım” dedi.

CELAL ÇAÇAN (AŞIK CELALİ) KİMDİR?

Halk şairi, müzisyen ve bağlama yapım ustasıdır. 1955 tarihinde Afşin ilçesine bağlı Yazı (Abaza) köyünde doğdu. 1956 yılında ailesinin Adana'ya yerleşmesiyle ilkokul ve ortaokulu burada tamamlayıp liseye başladıktan bir yıl sonra ailevi sebeplerle çalışmak zorunda kaldığından öğrenimini yarıda bıraktı.

İnşaat sektöründe çalışmaya başladı. İyi bir karo-seramik ustası oldu. 1978 yılında vatani görevini yapmak için Amasya'ya gitti. Askerlik dönüşü ailesi ile birlikte Afşin'e döndü. Uzun süre Afşin Belediyesinde görev yaptı. İkinci bir mesleği de saz (bağlama) yapım ustalığıdır. 1995 yılında inşaat işlerini bırakıp çocukluğundan beri hayalini kurduğu bağlama atölyesini açtı. Belediye Encümen Üyeliği yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Saza ve şiire karşı çocuk yaşlarında büyük bir ilgisi vardı. 10 yaşındayken merak ederek saz yapımına başladığını ve hobisini yıllarca sürdürdüğünü ifade eden Çaçan, saz yapmayı kendi kendine öğrendiğini, saz yaparken, saz çalmaya da başladığını ifade etti. İlkokul sıralarında saz çalmaya ve kendine göre türküler söylemeye başladı. Bu uğraşında belirli kimseleri örnek almadan sadece kendi duygularını dile getirmeye çalıştı.

Genç yaşında dört yıl boyunca İzzzet Altınmeşe'nin ağabeyi Sadık Altınmeşe'ye eşlik etti. Bu yıllarda Adana'da yapılan halk konserlerinde bağlamasıyla görev aldı. Yörenin önemli isimlerinden Âşık Mahzuni Şerif, Hacı Yener ve Hayati Vasfi Taşyürek'le birlikte olup feyiz aldı. 1995 yılında yöre âşıklarıyla Afşin Halk Ozanları Derneğini kurdu. Uzun yıllar (1995'ten 2016'ya kadar, 21 yıl) bu derneğin başkanlığını yürüttü. Hâlen Afşin'de "Kafkas Müzik" isimli mekânı ile bağlama atölyesinde hayatını sürdürmektedir.

Editör: Haber Merkezi