Kolombiya’nın Tolima bölgesinde günlerdir devam eden orman yangınları geniş bir alanda etkili olurken, hükümet bölgede “kamusal acil durum” ilan etti. Yangınlarda en az 50 bin hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Abelardo de la Espriella, yaptığı açıklamada yangınların özellikle tarım ve hayvancılık alanlarında ciddi hasara yol açtığını belirtti. Etkilenen 50 bin hektarlık alanın yaklaşık 28 bin hektarının üretim arazilerinden oluştuğu açıklandı

Binlerce üretici ve yüz binlerce hayvan risk altında

Yangınlardan 2 bin 660 üreticinin olumsuz etkilendiği, ekonomik zararın ise yaklaşık 134 milyar Kolombiya pesosuna ulaştığı belirtildi.

Bölgede 163 bin hayvanın yeterli gıda ve suya ulaşamaması nedeniyle risk altında olduğu kaydedilirken, 23 ilçe ve 507 kırsal yerleşim yerinde de hasar meydana geldiği bildirildi.

De la Espriella, yangınlara havadan ve karadan yoğun şekilde müdahale edildiğini belirterek Tolima için çevre, üretim ve güvenlik alanlarını kapsayan özel bir iyileştirme planının uygulanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı, yangınların ardından bölgedeki üreticilerin yalnız bırakılmayacağını belirterek kırsal alanların yeniden ayağa kaldırılması için gerekli desteğin sağlanacağını ifade etti.

Yangınların kasıtlı çıkarıldığı iddiası

De la Espriella, yangınların önemli bölümünün kasıtlı olarak çıkarılmış olabileceğini savundu. Bazı suç gruplarının kırsal bölgeleri ve üreticileri hedef aldığını öne süren Kolombiyalı yetkili, olayların arkasındaki kişilerin tespit edilmesi için özel bir ekip kurulacağını duyurdu.

Yangınların çıkmasına ilişkin doğrulanmış bilgi sağlayarak şüphelilerin yakalanmasına yardımcı olacak kişilere, kişi başına 50 milyon pesoya kadar ödül verileceği açıklandı.

Yangınlar 11 Ağustos’tan bu yana sürüyor

Tolima’da orman yangınlarının 11 Ağustos’tan bu yana devam ettiği ve binlerce hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

San Luis, Guamo, Coyaima, Chaparral ve Coello başta olmak üzere çok sayıda bölge yangınlardan ciddi şekilde etkilendi.

Söndürme çalışmalarında 205 itfaiyeci ile yaklaşık 20 destek ekibinin yanı sıra hava araçlarının da görev yaptığı belirtildi. Yetkililer, bazı kişilerin yangın söndürme çalışmalarını engellemeye çalıştığı yönündeki ihbarların da değerlendirildiğini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi