Afşin Belediyesi Sebahattin Atalay Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa ilçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Mili Eğitim Müdürü Fatih Kaba, Afşin Devlet Hastanesi Başhekimi Fikri Şirin, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu, öğrenciler, veliler ve okul idaresi katıldı.

Karaoğlan Koleji (3)

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Özel Afşin Karaoğlan Koleji Genel Müdür Vekili Mehmet Karabulut bir konuşma yaptı.

Karaoğlan Koleji (2)

Milletlerin tarihinde büyük ve önemli günler vardır diyen Karabulut, “Çanakkale Türk milletinin bir varoluş mücadelesidir. Öldü, ayağa kalkamaz denilen bir milletin o durumda bile neler yapabileceğini göstermesi açısından bir ibret vesikasıdır.

Hiç hazır olmadığı halde 1. Dünya Savaşı macerasına atılan Osmanlı Devleti, adeta sonunu hazırlamıştı. İngiltere, Fransa gibi İtilaf Devletlerinin safında yer alan güçlü devletler, güçlü donanmalarını boğaza göndererek, boğazı geçip Osmanlı'yı kısa yoldan saf dışı bırakmak, Almanya karşısında zor durumda olan Rusya'ya yardım etmek, sömürge yollarını güvence altına almayı hedefliyorlardı. Ve bunun kendileri için çok kolay olacağını da düşünüyorlardı çünkü o zaman dünyanın en güçlü donanması olan İngiliz donanması karşısında bitmiş bir Osmanlı'nın nasıl bir direnci olabilirdi ki? Bu düşüncelerle boğaza saldırdılar.

Karaoğlan Koleji (1)

Ancak gerek Türk topçusunun on ikiden vuran isabetli atışları, gerekse Nusret Mayın Gemisi'nin boğaza döşediği 26 mayının etkili olmasıyla çok ağır kayıplar veren İngilizler ve Fransızlar geri çekilmek zorunda kaldılar. Çanakkale savaşları iki etapta yapılmıştır. Birinci bölüm yani deniz savaşları 18 Mart 1915'de sonuçlanmıştır.

Ancak Çanakkale savaşları çok daha çetin geçen kara savaşlarıyla devam edecektir. İngilizler ve Fransızlar var güçleriyle el kadar bir yarımada olan Gelibolu'ya yükleneceklerdir. Üstelik bu sefer çoğu Türkiye'nin haritada yerini bile bilmeyen ve bizimle hiç bir alıp veremediği olmayan kısaca "ANZAK" olarak adlandırılan Avusturalya, Yeni Zelanda, Hindistan ve bazı Afrika sömürgelerinden getirdikleri insanları da namlumuzun ucuna sürmüşlerdir.

Karaoğlan Koleji (4)

Hani istiklal şairimiz Mehmet Akif "Kimi hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela" diyor ya orada söylediği gibi sizi canavarlarla yamyamlara savaştıracağız diyerek motive etmişlerdi. Oysa o insanlar Çanakkale'de dünyanın en centilmen ordusuyla karşılaştıklarını da sonra anlayacaklardır. Çanakkale'nin kara savaşları tarihin göreceği en büyük muharebelerden birine sahip olmuştur. Öyle ki metrekareye 6000 merminin atıldığı tahmin edilmektedir. Tam bir ölüm kalım savaşı yaşanmıştır.

Karaoğlan Koleji (5)

Bu savaşlarda adını tüm dünyaya duyuran savaşın ve milli mücadelemizin büyük kahramanı Atatürkün şu sözü savaşın akıl almazlığını anlatan veciz bir örnektir. "Siperler arasındaki mesafe 6 7 metreden fazla değildi. Ön siperde yer alan askerlerin her biri ortalama 3 dakika içerisinde şehit düşüyordu. Arka siperde yer alan asker bunu görüyor ve 3 dakika içerisinde kendisinin de öleceğini biliyor ama en ufak bir sarsılma yok. Bilenler Kuran okuyarak, bilmeyenler şahadet getirerek ölen arkadaşının silahını kapıyor ve ölen arkadaşının yerini alıyordu. İşte Çanakkale'yi bize kazandıran ruh bu ruhtur. Sonuçta düşman Türk'ün göğüsü ile ördüğü çelik siperi Gelibolu'da da geçememiştir.

Karaoğlan Koleji (6)

Sözlerime son verirken onurlu yaşamak ve bizlere de onurlu yaşayabileceğimiz bir vatan bırakmak için kanlarını, canlarını bu toprağa seren aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

Konuşmalarından ardından Özel Afşin Karaoğlan Koleji öğrencileri tarafından tiyatro gösterisi düzenlendi.

Karaoğlan Koleji (9)Karaoğlan Koleji (8)Karaoğlan Koleji (7)

Muhabir: Eda Yamanlı