İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik soruşturmada 105'i tutuklu 402 şüpheli hakkında iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevden alınan başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "örgütün kurucusu ve lideri" ifadeleri kullanıldı.

Şüpheliler Fatih Keleş, Murat Ongun, Ertan Yıldız, Murat Gülibrahimoğlu, Adem Soytekin ve Hüseyin Gün'ün örgütün yöneticileri olduğu iddia edildi.

İmamoğlu hakkında 142 eylemden cezalandırma talep edildi.

Açıklamada İmamoğlu'na yöneltilen suçlamalar şöyle listelendi:

Rüşvet (12 kez)

Suç gelirlerinin aklanması (7 kez)

Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık (7 kez)

"Suç örgütünün kurucusu ve lideri olması dolayısıyla" örgüt mensupları tarafından işlenen kişisel verilerin kaydedilmesi (2 kez); kişisel verileri ele geçirme ve yayma (2 kez)

Suç delillerini gizleme (4 kez)

Haberleşmenin engellenmesi

Kamu malına zarar verme

Rüşvet alma (47 kez)

Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma irtikap (9 kez)

Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık (39 kez)

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama (4 kez)

İhaleye fesat karıştırma (70 kez)

Çevrenin kasten kirletilmesi, vergi usul kanuna muhalefet, orman kanununa muhalefet, maden kanuna muhalefet

İddianamede İmamoğlu diğer şüphelilerin işlediği öne sürülen suçlardan da sorumlu tutuluyor ve bunlar için ayrıca cezalandırma talep ediliyor.

İmamoğlu hem emniyet hem de savcılık ifadelerinde tüm iddiaları "şiddetle reddettiğini" söyledi.

Muhabir: Fatma Doruk