Günler haftaları; haftalar ayları; aylarda yılları kovalıyor ve yıllar da bir gün gibi gelip geçiyor. Evet, yarın yani Perşembe günü, kocaman bir yılı daha geride bırakmış olacağız. Yeni bir yıla daha merhaba diyeceğiz.
Yeni bir yıla merhaba derken nelere de "Hoşça kal!" dediğimizin farkında mıyız acaba? Yeni bir yıla girerken neleri geride bırakıyoruz. Yılbaşı bizlere neleri hatırlatmalı, bir Müslüman olarak yılbaşından ne anlamalıyız? Özellikle bu konuda düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Medyanın toplumu yönlendirmede önemli ve etkin bir rolünün olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki de medyanın da biraz yönlendirmesiyle bir kısım insanlar yılbaşı denince; eğlenmek, içkiler içmek, helal-haram sınırı tanımamak, fütursuzca o geceyi yaşamak şeklinde anlıyorlar. Kanallar yılbaşı gecesinde daha daha eğlenceli programlar yapabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar.

Biz yılbaşı derken eğlence anlamıyoruz. Gelecek yılın ilk günü geriye kalan ömrümüzün ilk günüdür şeklinde anlıyoruz. İyisiyle kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. İnsanoğlu yaşıyor ama aslında ölümle iç içe bir şekilde yaşıyor. Farkında mıyız bilmiyorum ama aslında bir taraftan yaşarken bir taraftan da öldürüyoruz. Dün öldü, geçen hafta öldü, geçen ay öldü, inşallah yarın da 2014 yılını geride bırakmış yani öldürmüş olacağız. Zamanları harcadığımızı zannediyoruz ama galiba zaman bizleri harcıyor! 

Bir Arap atasözü "Zaman bir kılıç gibidir, sen onu kesmezsen o seni keser." Şeklinde zamana dikkatlerimizi çekmişler. Cenab-ı Allah da Kur'an' da zamana yemin ederek zamana dikkatlerimizi çekmiştir ki zaman konusunda gafil olmayalım. Zamanın kıymetini ve de acımasızlığını iyi anlamak gerekir. Onu geçirdiğimize değil nasıl geçirdiğimize bakmamız lazım. Yoksa zaman öyle de böyle de geçer. Çatlak bir bardaktaki su gibi içsen de içmesen de tükenir.  Geçen yıl için.

Acaba ibadetlerimi düzgün bir şekilde yapabildim mi?
İslam'ın kurallarına hayatımda ne kadar yer verdim?
İslam adına neler öğrendim, ne kadar gayret gösterdim?
Acaba 2014 yılında yapmam gerekenleri yaptım mı?
İyi bir insan, iyi bir eş, iyi bir evlat, iyi bir ata oldum mu? Vs. vs. soruları ile kendimizi iyi bir hesaba çekmeliyiz. 
Geçen yılı ve yıllarımızı sıkı bir sorgulama ve değerlendirmeden sonra da yeni yıl için "yeni yılda neler yapmalıyım?" sorusuna cevaplar aramalı, planlar yapmalıyız. Bu bakımdan yılbaşını kendimizi kaybetme değil, kendimize gelme takvimi olarak görmek zorundayız diye düşünüyorum.

Hepinize yeni yılın sağlık huzur ve bereketler getirmesini diliyorum. Rabbim bizi zamanı iyi anlayan ve iyi değerlendiren kullarından eylesin! Allah'a emanet olun! 

Misafir Kalem Şemnur
Editör: Haber Merkezi