Afşin'de yeni çipli kimlik kartları için başvurular alınmaya başlandı.

Afşin Nüfus Müdürlüğü,2 Ocak 2017 itibariyle tüm illerde başlayan yeni çipli Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları için vatandaşların işlemlerini yapmaya başladı. Afşin'de ilk kimlik kartı başvurusunu Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan yaptı.

Afşin Nüfus Müdürlüğüne gelen Kaymakam Ali Edip Budan, parmak izi ve gerekli evrak işlemlerinin ardından 'Çipli kimlik' başvurusunu gerçekleştirdi.

Tüm Türkiye'de uygulanmaya başlayan yeni kimlik kartı sisteminin vatandaşların işini kolaylaştırdığını ifade eden Budan, "Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanları artık bunan sonra kimlik kartları şeklinde basılacak ve vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak. Daha önceden birçok ilimizde başlamıştı ama bugün itibariyle tüm Türkiye genelinde tüm nüfus müdürlüklerimizde bu hizmet verilmeye başlandı. Afşin ilçemizde de bugün ilk müracaatımızı biz yaptık." dedi.

Eski nüfus cüzdanlarına göre yeni kimlik kartlarının güvenliği çok üst düzeyde olacağını belirten Budan, " Müracaatlarımızı direk nüfus müdürlüklerimize yapıyoruz ve Nüfus Genel Müdürlüğümüz kanalıyla basılıp vatandaşlarımızın adresine kargoyla ulaştırılacak. Müracaatlarda vatandaşlarımıza parmak izi ve avuç içi taraması yapılıyor. Tüm kamu ve kuruluşlarda resmi işlemlerinde kullanacak kimlik kartı, sahteciliklerin ve bundan doğal mağduriyetlerin önüne geçecektir. Dolayısıyla günümüz yıllarında artık teknolojinin de gelişmesiyle ülkemizde bu teknolojide ön plana çıkan uygulamalar yapmakta bunu ehliyette de yaşadık işte pasaportlarımız yenilendi. Şimdi inşallah Türkiye genelinde kimlik kartlarımızın güvenliği ön planda olacak ve sahteciliğin önüne geçecek. Bundan sonra kimlik sahteciliğinden kaynaklanan mağduriyetler olmayacak şekilde vatandaşlarımızın da hayatını çok kolaylaştırıcı bir hizmet olacak. Yeni kimlik kartlarımız vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Yeni kimlik kartlarının 2017 yılının ilk mesai günü tüm illerde dağıtımın başladığını belirten Afşin Nüfus Müdürü Ramazan Yıldız, 3-4 yıl içerisinde Afşin'de yeni kimlik kartlarının dağıtımın bitirileceğini söyledi.

İlk defa kimlik kartı başvurusu için gerekli evraklar hakkında bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu:

 "Vatandaşlarımızdan başvuru için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik bir adet fotoğraf istenecek. Yeni kimlik kartları 10 yıl boyunca kullanılacak. İlk başvuru ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için vatandaşlarımızdan 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 32 lira talep edilecek. 30 gün içinde bildirilen doğum olaylarında kimlik kartı başvurusu yapan vatandaşlarımızdan ücret talep edilmeyecek. Yeni kimlikler vatandaşlarımızın belirtmiş olduğu adreslere PTT aracılığı ile gönderilecek. Kimlik kartlarının 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor."

Yeni kimlik kartının avantajları hakkında açıklama yapan Yıldız, " Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. Vize muafiyeti olan ülkelerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Ayrıca elektronik imza yerine geçecek. Kamu ve kurumlarda iş süresini azaltacak. Belki de en önemlisi, eski nüfus cüzdanlarında sıkça rastlanan ve vatandaşlarımızı mağdur olduğu, usulsüzlük, yolsuzluk ve sahte kimlik olayları asgari oranda azalacak." açıklamasında bulundu.

 

Editör: Haber Merkezi