Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Şırnak’ta kömür ocağında 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 1 işçinin de yaralandığı göçük faciasıyla ilgili TBMM’de verilen grup önerisi hakkında söz aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda iş kazaları ile ilgili MHP grubu adına söz alan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “İş kazalarında Avrupa birincisi olan ülkemizin bu acılı durumu önlemesinin yolu tedbirleri artırmaktan geçmektedir.”dedi.

Şırnak Cizre'de göçük sırasında meydana gelen iş kazası neticesinde vefat eden 7 madenciye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Tor, “ Öncelikle, bir ekmek, bir aş için, çocuklarının rızkını temin etmek için binbir zorluğa katlanarak zor şartlarda çalışan tüm emekçi kardeşlerimize iş kazasız, göçüksüz, sigortalı günler diliyorum. Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılan açıklamada "Şırnak'ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyeti durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir" açıklamasında bulundu.

Maden ocağının kapatılmasına rağmen faal bir şekilde çalıştığına değinen MHP Milletvekili Tor, “ Yapılan resmî açıklamadan da anlaşılacağı üzere adı geçen maden işletmesi 2013 yılında faaliyeti durdurulmuş olsa da esasında faal olduğu meydana gelen göçük/iş kazası sebebiyle anlaşılmıştır. Buradan çıkarılacak bir sonuç varsa o da faaliyeti durdurulan bir işletmenin daha sonraki süreçlerde faal olup olmadığı konusunda bir denetim, bir kontrol yapılmadığıdır. Demek ki faaliyetin durdurulmasıyla iş bitmemiştir. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da söyleyeceklerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Zira, faaliyette olduğu dönemde maden iş yeri iş müfettişlerince denetlenmiş midir denetlenmemiştir? Ayrıca maden iş yeri kapandıktan sonra burada çalışanların durumu nedir? Herhangi bir şikâyet söz konusu olmuş mudur? Olmuş ise ne yapılmıştır?

Değerli milletvekilleri, 2010 yılında toplam 62 bin küsur iş kazası yaşanmıştır. Bunların 1.454'ü ölümle sonuçlanmıştır. 2014 yılında sayı 1.624'e yükselmiştir. Bugün itibarıyla her ay ortalama 150'den fazla kişi iş kazası sonucu vefat etmektedir. İş kazalarının ekonomik, sosyal çok ciddi, acı ve ağır sonuçları vardır. 2015 yılında 65 bin küsur kişi iş kazası sonucu gelir almaktadır. Bugün itibarıyla, temmuz 2017 itibarıyla yedi aylık dönemde 71 bine yükselmiştir. Gidişat 120 binleri işaret etmektedir. 2015 yılında iş kazası sonucu ölüm geliri alan hak sahibi 85 bin küsurken 2017 yedi aylık dönemde 57 bin küsuru bulmuştur. Gidişat 100 bini göstermektedir. Bunun anlamı 2017'de 100 bin dul, öksüz ve yetim demektir, feci bir durumdur. Tedbir almayanlar, sorumluluk mevkiinde bulunanlar bakımından ağır vebali vardır. İş kazalarında Avrupa birincisi olan ülkemizin bu acılı durumu önlemesinin yolu tedbirleri artırmaktan geçmektedir.” Diye konuştu

Editör: Haber Merkezi