Afşin 24 Haziran'a Hazır

Afşin’de sandık başkanı ve memur üye olarak görev alacaklara yönelik seçim konferansı düzenlendi.

24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sandık kurullarının oluşumuyla görev ve yetkilerini düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda Hâkim Mahmut Koçak tarafından sandık başkanı, memur üye görevlilerine yönelik konferans düzenlendi.

Sandık kurulu bir başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacağını belirten Hâkim Mahmut Koçak, sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık edebileceğini kaydetti.

Koçak, “İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı sivil memurlar dâhil askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecek.Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına, sandığın konulduğu bina ve çevresi ise bina sorumlusuna ait olacak.Sandığın konulacağı yer, ilçe seçim kurulunun denetiminde sandık kurulunca kararlaştırılacak. Sandığın konulacağı yerlerin belirlenmesinde, seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli bir şekilde verebilmesi göz önünde bulundurulacak.” İfadelerini kullandı.

Yasak Levhası Asılacak

Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesinin yasak olduğunu ve cezasının bulunduğunu söyleyen Koçak,  bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerektiğini belirten levhalar sandık çevresine herkesin göreceği şekilde asılacağına değindi.

''TERCİH'' veya ''EVET'' Mühürleri Olacak

Oy verme işlemi, 24 Haziran'da ve Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalması durumunda  8 Temmuz'da tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacağını ifade eden Hakim Koçak, “Sandık kurulu, oy verme günü olan 24 Haziran'da, oy verme saatinden en az bir saat önce sandık başında toplanarak mühürlü oy pusulaları ile zarflarını tutanak defterine geçirecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kâğıdını başkana verecek. Başkan tarafından, seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührünü basması, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerekiyor. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde kullandığı oyun geçersiz olacağı, seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyecek. “açıklamasında bulundu.

Sandık kurullarında başkan ve üye olarak görev alacaklara, seçim iş ve işlemlerin sağlık ve düzen içerisinde yerine getirilebilmesi, seçmen iradesinin dürüst biçimde sandığa yansıması için görevli oldukları sürelerde görev yaptıkları yerlerde bulunmalarını talep eden Koçak, engellilere kolaylık, tutukluların oy kullanması, engellilerin oy kullanması, sayım ve döküm, geçersiz sayılacak zarflar ve geçerli olmayan oy pusulaları konuları hakkında da bilgi verdi.

Editör: Haber Merkezi