CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, yurtdışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili ve seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla yurtdışı seçim çevresi oluşturulması için kanun teklifi verdi.
Özbolat, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle 2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Teklife göre; yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının nüfus toplamı yurtdışı seçim çevresi olmak kaydıyla, seçimlerde her il bir seçim çevresi olacak.
Yurtdışı seçim çevresinde siyasi partilerin elde edecekleri milletvekili sayısının hesaplanması, siyasi parti adaylarından milletvekili seçilenlerin tespiti, milletvekili seçilenlerin Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesi ve milletvekili tutanaklarının verilmesi işleri, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu hükümlerine uygun olarak Ankara İl Seçim Kurulunca yapılacak.
Sandık kurulları tarafından her gün oy verme süresinin bitim saati olan 17.00'de veya başka bir bitim saati belirlenmişse bu saatte, bu Kanunda belirtilen usullere göre sandık açılacak.. Çıkan oy zarflarının adedi, oy kullanan seçmen miktarı ve bunların birbirine uygunluğu ile sayımı ve dökümü yapılarak bir tutanakla tespit edilecek.
İllerin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, toplam milletvekili sayısından her ile ve yurtdışı seçim çevresine önce bir milletvekili verilecek.
Editör: Haber Merkezi