Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında çalışan maden işçilerinin vardiye değişimi sırasında trafonun patlaması sonucu yerin 200 metre altında mahsur kaldı.

282 işçinin hayatını kaybettiğinin açıklanması, göçük hadisesini yakından bilen ve acısı henüz kapanmamış Afşin ve Elbistan’daki kayıp yakınlarını derinden yaraladı.
Her maden kazasında yeniden acılarının tazelendiğini ifade eden toprak altındaki işçilerin yakınları, televizyon başında Soma’daki acıyı yeniden yaşadıklarını aktardılar.
Türkiye Soma’daki feci olaya kilitlendi. Patlama sonucu 282 madencinin hayatını kaybettiğinin açıklanması, 2011 yılında dünyada eşi benzeri görülmemiş bir göçük olayında yakınlarını kaybedenleri derinden sarstı. 2011 yılında Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür temin edilen Çöllolar Kömür Havzası’nda devasa bir göçük olayı meydana gelmiş, 11 maden işçisi hayatını kaybetmiş, yalnızca ikisinin cenazesine ulaşılabilmişti.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'deki heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.
“Bu acı tarif edilemez”
Maden-İş Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, maden kazalarında Türkiye’nin en üst sıralarda olduğunu ve bu konuda tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.
Bölükbaşı, “Soma’da ilk açıklanan rakamlara göre 201 madenci hayatını kaybetti. İş kazalarının sektör bazında yapılan değerlendirmelerinde maalesef Türkiye'de en fazla yaşanan sektör, maden ve taş ocakçılığı sektörü. Bu durum resmi rakamlara da yansıyor. Bizim bölgemizde 2011 yılında meydana gelen kazada 11 ocağa ateş düşmüştü. Toprak altında kaldıkları her geçen gün yakınlarının acılarına tanık olduk, birlikte yaşadık. Şimdi ise Soma’da yaşanan bu olay bizleri üzdü. Hemen bölgeye hareket ettik. Şehit madenci sayısının 200’ün üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Madenci camiasına ve Türkiye’ye baş başsağlığı diliyorum. Maalesef bu acı tarif edilemez. İnşallah bu olay son olur” diye konuştu.  
“Televizyonu kapattık”
Toprak altında bulunan işçilerden Muhsin Koşan’ın akrabaları ise Soma’daki olayı televizyonlarda bile takip etmeye yüreklerinin dayanmadığını kaydettiler.
Muhsin Koşan’ın kardeşi Muhmani Koşan, “Biz bu acıyı çok iyi biliyoruz. Burada ihmali olanlarla ilgili hukuki süreç 3 yıldan beri devam ediyor. Hala işçiler toprak altında. Bir mezarları bile yok” dedi.
Koşan, “Haberleri izlerken dayanamadık. Televizyonu kapattık. Şili’deki olay bizde olsa 6 ayda madencileri çıkartırdık diyenler, 3 yıldan beri toprak altında olan işçiler için bir şey diyemiyor ya da yapamıyor. Şimdide Soma’da ki madenciler bu zincire eklendi. Allah geride kalanlara yardım etsin. Kaldırılacak bir acı değil” ifadesini kullandı.
Editör: Haber Merkezi