Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet şirketi TAQA Türkiye’deki kömür santralı inşaatını 2014 yılına erteledi. TAQA sözcüsü ertelemeyi “TAQA diğer harcama önceliklerine bağlı olarak Afşin-Elbistan’a ilişkin yatırım kararını 2014’e kadar erteledi” diyerek açıkladı.
 Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecekti. Ancak bu erteleme ekonomi kulislerinde Mısır ve Suriye etkisi olarak yorumlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bu yorumları güçlendirecek şekilde, "Görüşmeler belirli bir seviye gelmişti. Bu kararın siyasi gerekçelere dayanmamış olmasını temenni ederim" dedi.
BAKAN YILDIZ: UMARIM SİYASİ DEĞİLDİR

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE devlet şirketi TAQA'nın 12 milyar dolarlık yatırımı ertelemesine ilişkin, "Görüşmeler belirli bir seviye gelmişti. Bu kararın siyasi gerekçelere dayanmamış olmasını temenni ederim" dedi.

Yıldız, Afşin-Elbistan'daki yatırımların ertelenme kararına ilişkin şunları söyledi:

"Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız anlaşmanın üzerine TAQA firmasının böyle bir kararı tek taraflı alması tartışılır. Ama onlar ister erteleme kararı alsın ister devam edecek olsun biz diğer ülkelerle görüşmelere başladık. Eğer biz yurtdışından gelen zammı ve dövizdeki artışları ilk anda yansıtmıyorsak bunun nedeni kömür ve su gibi yerli kaynaklardan ürettiğimiz elektriktir. Ben TAQA'nın tercihlerinin siyasi gerekçelere dayanmamasını temenni ederim. Bunun böyle olmadığına inanmak isterim ama Mısır ve Suriye'deki gelişmelerin enerji ile ilgili konularda kendileri açısından tercih noktasına geldiğini gösteriyor. Türkiye tüm siyasi kararlılıkla yatırımlarına devam edecektir ve herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz."
İPTAL YOK, ERTELEME VAR
BAE Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi Türkiye Direktörü Ülgin: "Projemizde iptal yok, erteleme var” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri (Bae) Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi'nin (TAQA) Türkiye Direktörü Özgür Ülgin, Afşin-Elbistan bölgesindeki yatırımın iptal edilmediğini, ertelendiğini söyledi.
Ülgin, yaptığı açıklamada, basında yatırımın iptal edildiğine dair haberler çıktığını, bu haberleri incelediğini söyledi.
Şirketin 2013 yılı kaynaklarını yönetim kurulu kararıyla başka yerde kullanmaya karar verdiğini belirten Ülgin, "Projemizde iptal yok, erteleme var" dedi.
Ne yapılacaktı?

Anlaşma kapsamında 12 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecekti. Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetler arası Anlaşma’mla havzada B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallar inşa edilecekti. Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye’nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını barındırıyor. Şu anda toplam kurulu gücü 2800 MW olan iki termik santral bulunuyor.
Editör: Haber Merkezi