Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Afşin Temsilcisi Ünal Peköz, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ağır cezalar öngördüğünü hatırlatarak, işletmeleri eksiklerini tamamlaması konusunda uyardı.
 
Peköz, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, Yasa'nın 10. maddesi gereğince en az bir işçi çalıştıran tüm işyerlerinin "risk değerlendirmesi" yapmak zorunda olduğunu kaydetti.
Bu değerlendirmeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış iş güvenliği A-B-C belgelerine sahip iş güvenliği uzmanları tarafından yapılması gerektiğini belirten Peköz, "İşverenlerin en kısa sürede bu uzmanlarla görüşmesi ve risk değerlendirmesi yaptırmaları gerekmektedir. Değerlendirmede iş güvenliği yönünden eksiklerin bulunması halinde bunların giderilmesi ve iş yerinizde bu işlemler için bir klasör oluşturarak evrakların burada saklanması ve teftişte ibraz edilmesi zorunludur" dedi.
YÜKÜMLÜLERİ YERİNE GETİRMEYE İŞVERENE PARA CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Afşin Temsilcisi Ünal Peköz, 50 ve üstünde çalışanı olan işletmeler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda olduğu yeni İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’na uymayanların idari para cezaları ile karşılaşacaklarını hatırlattı. Peköz, işverenin yerine getirmediği her bir genel yükümlülük (mesleki risklerin önlenmesi, eğitim, denetim vb.) için 2 bin lira, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı çalıştırmamaya 5 bin lira (her biri için) devam ettiği her ay için de aynı miktarda ceza uygulanmaya devam edeceğini söyledi.
Peköz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak zorunda olan mükellefler, tehlike derecesi ve işçi sayısına göre ayda belli bir miktar saat iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bu konuda yapmamız gerekenlere değinirsek, ilk olarak İşyerleri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerine veya Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek işyerinin tehlike durumunu öğrenmek. Daha sonra ise, İş Güvenliği firmaları ile irtibata geçip gereken işlemlerin ivedilikle başlatılması gerekmektedir. Konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi,   kapsama giren işyerlerinizin Ceza-i müeyyideye maruz kalmamaları için önemle duyurulur.”
 
 
Editör: Haber Merkezi