Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Afşin'deki mahalle muhtarlarına yönelik 'İmar Barışı' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda açıklamada bulunan Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, "İmar Barışı" ile Türkiye'de yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısının son bulabileceğini söyledi.

Kaymakam Budan, "Afşin'de de imar sıkıntısından dolayı birçok elektrik ve su abonesi olmayan konutlarımız var. Devletimizin çıkartmış olduğu İmar Barışı yasası ile vatandaşlarımız, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle imar sorununu çözebilecek" dedi.

İmar Barışı yasasından nasıl yararlanılacağı hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Kahramanmaraş İl Müdürlüğü Şube Müdürü Bahattin Sayıl, İmar Barışı ile vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırarak, imara aykırı, ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması yoluyla yapılarak yasallık kazandırıldığını söyledi.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılan tüm yapıların imar barışı kapsamında olduğunu dile getiren Sayıl, yasadan sadece başkasına ait taşınmalar ve hazineye ait sosyal donatı alanı olarak ayrılan arsalara yapıların yararlanamayacağına değindi.

İmar Barışı'ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabileceğini ifade eden Sayıl, Haziran ayı içerisinde başlayan başvuru süreci 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceğini kaydetti.

"Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararlar, ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek.  Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek. Müracaatlarda vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak ve e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılabilecek. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacak. Haziran ayı içerisinde başlayan başvuru süreci olup 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek."

Toplantı, muhtarların soruları cevaplandırılması ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi