Afşin İlçe Sağlı Müdürlüğünde görevli Dr. Rabia Aybüke İpek, " KOAH, ülkemizde ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.” dedi.

21 Kasım Dünya KOAH Günü'ne ilişkin açıklamada bulunan Dr. Rabia Aybüke İpek, KOAH hastalığının önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

İnsan ölüm nedenleri arasında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) üçüncü sıraya gelebileceğini dile getiren Dr. İpek, “Bugün 21 Kasım Dünya KOAH Günü Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu önemli günde Afşin halkının dikkatini çekecek görsel ve yazılı anlatımlar düzenledik. Bir grup arkadaşımıza Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesinde ve radyo programına katılım sağlayıp KOAH hastalığını anlattılar. KOAH zararlı gaz ve partiküller nedeniyle akciğerlerin artmış mikrobik olmayan iltihap ile ilişkili, ilerleyici, hava akımını kısıtlayıcı, yaygın önlenebilir bir hastalıktır. Bu hastalıkta hava yolarında daralma nedeniyle hava giriş çıkışı rahat bir şekilde sağlanamaz. Toplumumuzda 40 yaş üzeri her 5 kişiden biri KOAH hastasıdır. KOAH dünyada ve ülkemizde en üçüncü en sık ölüme neden olan hastalıktır. Erken tanı, zamanında teşhis hastalığın tedavisini sağlamakta. Kötü gazlardan ve parçacıklarından uzaklaşılmalı. Hastalığın en büyük sebebi sigara. Sigaradan uzaklaşmak ya da sigara dumanından da uzaklaşmak gerekiyor. Bunu toplumsal olarak yaygınlaştırmamız lazım. Sigara her kronik hastalıkta olduğu gibi KOAH’ın da en büyük ve belki de en temel etkeni. O yüzden sigaradan ve dumanından uzak durmalıyız” dedi.

KOAH hastalığının diğer bir tedavi şeklinin ise hareketli yaşamı artırmak olduğunun altını çizen İpek, “Düzenli beslenmeliyiz ve egzersiz yapmalıyız. Bu yılki temamızda ‘her adımda sağlıklı nefes’ şeklinde. Her gün bir fazla adım atarak bu hastalıktan kurtulabiliriz. KOAH her ne kadar kronik olarak ilerleyici olsa da zamanında teşhisi yaparsak kolay bir şekilde tedavi edebiliriz ve bu farkındalığı da artırabiliriz” diye konuştu.

KOAH’ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini ifade eden İpek, “Buna karşı önce sigara, tozlu ortam ve özellikle kirli çevreden uzaklaşarak sağlıklı bir hayatın devamını sağlamak gerekir. Ülkemizde de ölüm nedenleri arasında da solunum yolu ve özellikle akciğer hastalıkları üçüncü sırada yer almakta ve bununda yüzde 60’ını KOAH teşkil etmektedir. Biz buna karşı diyoruz ki, nasıl bir hayat güçlü bir nefesle başlarsa yine sağlıklı bir nefesle devam eder. Bunun için de sigaradan uzak durmayı, temiz hava, temiz çevre ve hareketli bir hayat tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi