Kahramanmaraş'ta görev yapan Alman Patriot Birliği'nin kötü koşullar altında çalıştığı yönündeki iddialara Türk Genelkurmay Başkanlığı'ndan yanıt geldi. Alman tarafında da söylem yumuşuyor. Kahramanmaraş'ta görev yapan Alman birliğinin kötü hijyen koşulları altında çalıştığı, tecrit edildiği ve bir Alman inzibat askerinin bir Türk general tarafından tartaklandığı gibi iddialar hafta sonunda Almanya gündemine damgasını vurdu. Alman Federal Meclisi'nin ordu temsilcisi Hellmut Königshaus'un 22-24 Şubat tarihlerinde yaptığı Kahramanmaraş ziyaretinin ardından Savunma Komisyonu'na yazdığı raporda gündeme getirdiği iddialar Cumartesi günü Süddeutsche Zeitung'da yayımlanmış, Königshaus; Alman hükümetini, Türkiye'deki Alman askerlerinin koşullarının iyileştirilmesi konusunda bekleme politikası izlemekle eleştirmişti.
Pazar akşamı bir açıklama yayınlayan Türk Genelkurmay Başkanlığı iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirtti.
'Tuvaletlerin temizliği Alman askerlerin işi'
Türk Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Alman Patriot birliklerinin kullanımına tahsis edilen tuvaletlerin temizliğinin Alman askerlerinin kendileri tarafından yapılması gereken bir husus olduğu belirtildi. Açıklamada bir temizlik firması ile anlaşarak bu işi yaptırabilmeleri için kendilerine koordinasyon ve irtibat konusunda gerekli yardımın yapıldığı belirtildi.
'Tecrit yok'
Alman askerlerinin tecrit edildiği iddialarına da yanıt veren Genelkurmay Başkanlığı, Türk ve Alman askerlerinin aynı kışla içinde bir çok yeri ortaklaşa kullandığını, Alman birliğinin kullanımına tahsis edilen Patriot Birliği'nin mevzi bölgeleri ile harekat merkezlerinin bulunduğu alanların Almanlar tarafından tel üstüvane ile çevrildiği kaydedildi. Açıklamada Alman birliği ile koordine için irtibat subayları ve yabancı dil bilen 10 personelin görevlendirildiğine de dikkat çekildi.
Bayrak ve flama konusu
Genelkurmay açıklamasında bayrağa izin verilmemesi eleştirisiyle ilgili olarak da şu ifadeler kullanıldı: Alman birliğin görev yaptığı Gazi Kışlasında gelişigüzel Alman bayrakları, eyalet bayrakları ve çeşitli Alman yerleşim yerlerinin isimlerinin bulunduğu tabelaları koymalarının uygun olmayacağı bildirilmiş, Genelkurmay Başkanlığınca sadece Harekat Merkezi önünde Türk, Alman ve NATO bayraklarının bulunmasının uygun bir hal tarzı olduğu bildirilmiştir.
'Güvenliklerinden biz sorumluyuz'
Genelkurmay, NATO makamları ile yapılan 12 Ocak 2013 tarihli Uygulama Anlaşması'na atıfta bulunarak, misafir birliklerin güvenliğinin Türk makamlarının görev ve sorumluluğunda olduğunu vurguladı ve Alman askerlerin görevin gerektirmediği durumlar hariç kışla veya üs bölgesi dışında sivil kıyafetle bulunmak durumunda olduğunu kaydetti.
Tartaklama iddiası
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir Alman inzibat subayının bir Türk komutan tarafından tartaklandığı iddiasına da geniş yer verildi. Açıklamada olayın nasıl cereyan ettiği şu şekilde belirtildi: 23 Şubat 2013 tarihinde Türk, Alman ve Hollanda Savunma Bakanlarının Gazi Kışlasını ziyareti esnasında heyete refakat etmekte olan Tugay Komutanı ile Kahramanmaraş milletvekillerinin bulunduğu araçların önü, Alman askeri inzibat birliğine mensup olduğu öğrenilen 8-10 asker tarafından kapatılmak suretiyle hareket etmeleri ve Savunma Bakanlarının araçlarını takip etmeleri engellenmek istenmiştir. Alman askeri inzibat personeli yolu açmaları konusunda ikaz edilmiş, ancak tam aksine, ilave 2 Alman inzibat askeri daha aracın önüne görevlendirilerek geçiş engellenmiştir. Tugay komutanının kendisi araçtan inerek Alman askeri inzibat personeline uyarıda bulunmuş ve yolu açmıştır. Alman askerlerine fiili saldırıda bulunulduğu ve tartaklandığı iddiaları tamamen asılsızdır.
'Alman komutan özür diledi'
Açıklamaya göre Zırhlı Tugay Komutanı ve Alman Patriot Birlik Komutanı arasında konu ile ilgili 28 Şubat 2013 tarihinde Kahramanmaraş gazi kışlasında bir görüşme yapıldı ve görüşme esnasında Patriot Birlik Komutanı, verdiği emrin kendi askerlerince yanlış anlaşıldığını ve yapılanların yanlış olduğunu belirterek Tugay Komutanından özür diledi.
'Tüm sorumluluk Türklerde değil'
Türk Genelkurmay Başkanlığı açıklamasının ardından iddiaların sahibi Hellmut Königshaus Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte Alman askerlerinin barınmalarındaki sorunlarla ilgili suçun tek taraflı olarak Türkiye'ye atılmaması konusunda uyardı. "Tüm sorumluluk Türk ev sahiplerinde değildir" diyen Königshaus eleştirilere konu olan hijyen eksikliklerinde iki taraf arasında yetki paylaşımı konusundaki belirsizliklerin de rol oynadığını kaydetti. Alman Federal Meclisi ordu temsilcisi Königshaus, Türk komutanla Alman kadın asker arasındaki anlaşmazlığın da yetki paylaşımının açık ve net bir şekilde yapılmamasından kaynaklandığını kaydetti.
'Türkler elinden geleni yapıyor'
Kahramanmaraş'ta görev yapan Alman Birliğinin komutanı Marcus Ellermann da Türk askerleriyle işbirliğinde sorunlar bulunduğunu, ancak her iki tarafın da ilişkileri iyileştirmek için çalışacağına inandığını belirtti. Kışladaki hijyen koşullarının yetersiz olduğunu doğrulayan Ellermann, "Ancak bu görevin Türk tarafı için de çok kısa vadede gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Türk tarafı koşulları en kısa zamanda düzeltmek için elinden geleni yapmakta" diye konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle pazartesi günü Die Welt gazetesinde yayımlanan demecinde Türkiye'deki Alman askerleri ile ilgili "Dost olarak geldik ve dost olarak da ağırlanmak istiyoruz" demişti
Editör: Haber Merkezi