Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde Afşinli bayanlara yönelik, son dönemlerde artan çocuk kaçırma, cinsel istismar, tecavüz gibi durumların önüne geçilmesi için bilgilendirme semineri verildi.

Afşin Belediyesi Hanımlar Merkezi'nde düzenlenen seminerde, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğünde görevli Psikolog Yasin Bulut ve Öğretmen Naime Özgen tarafından ebeveynler, artan cinsel istismar ve çocuk kaçırma olaylarının önüne geçmek için bilgilendirildi.

Yabancı kişiler tarafından kendilerine istekleri olmadan dokunulduğunda “Hayır" demeleri gerektiğini vurgulayan Psikolog Yasin Bulut, “Bizler çocuklarımızla birlikte son zamanlarda Türkiye'de yaşanan olaylardan dolayı çocuklarımızda farkındalık oluşturmak adına bir mahremiyet eğitimi vermeye karar verdik. Bu çalışmanın tüm Türkiye'de bütün çocuklara yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Mahremiyet eğitimi, cinsel eğitimden daha kapsamlı bir kavram olduğunu aktaran Psikolog Yasin Bulut, “Cinsel eğitim, çocuğun kendi cinselliğini tanıması, gelişim sürecinde cinsellikle ilgili yaşayacağı fiziksel ve duygusal farklılıkları öğrenmesi yanında, anne babasına sorduğu cinsellikle ilgili soru ve cevapları kapsar.  Mahremiyet eğitimi ise cinsel bilgilerin yanında daha çok kendisinin ve diğer insanlarının özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir. Mahremiyet eğitimi anne baba tarafından verilir. Bu eğitimin verilmesi çocuğun ruhsal ve cinsel açıdan korunması adına çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

Vücudun kişiye özel olan bölgelerin gizlenmesi gerektiği çocuğa iki yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılabileceğini ifade eden Bulut,  “Bu özel alan ailenin yaşadığı topluma ve sahip olduğu inanca göre değişmekle birlikte genel olarak cinsel bölgeleri kapsar. Her aile kendi inancına, düşüncesine göre çocuğun vücudunda mahrem alan tanımlayabilir. Bu alanın başkalarından gizlenmesi ve anne-baba ve doktorlar dışında bu bölgeye kimsenin dokunmaması gerektiği çocuğa öğretilmelidir” ifadesini kullandı.

Çocuklara dört-beş yaştan itibaren anne-babanın odası kapalı ise odaya kapıyı çalarak ve izin alarak girmesi gerektiğini öğretmelerini isteyen Öğretmen Naime Özgen, “Çocuğun odasına girerken kapısının çalınması çocuğa iyi bir model oluşturacaktır. Odaya izinsiz girdiğinde çocuğa, odamızda giyiniyor olabiliriz, bu yüzden kapı kapalı ise tıklatıp izin alarak içeri girmelisin şeklinde yönlendirme yapmalıyız” dedi.

Düzenlenen eğitimde, tuvaletin kapısını kapalı tutması gerektiğini öğretme, çocuğun özel alanlarına saygılı olma, çocuğun cinsel organlarını sevgi objesi yapmama, ilk okulla birlikte özel mekan tanımlama, ebeveynle ve kardeşle yatakları ayırmak, kız ve erkek çocukların odalarını ayırma, özel alan ihlallerine tepkinizi belli etme gibi konularda da bilgilendirme yapıldı.

Editör: Haber Merkezi